Hyppää pääsisältöön

Yksilöllisyyden profeetta C. G. Jung

Toimittaja Kaarle Nordenstreng tapasi helmikuussa 1961 kaikkien arkkityyppien isän. Hän sukelsi Jungin kanssa kollektiiviseen alitajuntaan.

Sveitsiläinen Carl Gustav Jung (1875–1961) oli Sigmund Freudin oppilas ja työtoveri, mutta perusti myöhemmin oman ns. analyyttisen koulukuntansa.

Jung loi teorian arkkityypeistä eli alkumielikuvista, jotka muodostavat kaikille ihmisille yhteisen tiedostamattoman kerrostuman eli kollektiivisen alitajunnan. Arkkityypit ilmenevät vertauskuvina uskonnollisissa myyteissä, unissa ja taiteessa.

Ihmisen on Jungin mukaan kohdattava niin kollektiivinen kuin oma henkilökohtainenkin alitajuntansa voidakseen ns. individuaatio- eli yksilöitymisprosessissa "tulla omaksi itsekseen".

Kaarle Nordenstreng haastatteli Jungia helmikuussa 1961, neljä kuukautta ennen tämän kuolemaa. Ohjelma lähetettiin Iltalamppu-sarjassa pitkäperjantaina 31.3.1961. Jungin kuoltua siitä tehtiin hiukan muokattu ja lyhennetty versio, joka lähetettiin sarjassa Kuuntelitteko tämän 22.7.1962.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto