Hyppää pääsisältöön

Yksipäinen idealisti Don Quijote oli UKK:n suosikkihahmo

"Don Quijote on kaikkien maailmanparantajien prototyyppi", eduskunnan puhemies Urho Kekkonen totesi vuonna 1949. Hahmon tekivät kiehotvaksi "järjellisiä perusteita vailla oleva, epätasainen taistelu idealismin ja terveen ymmärryksen välillä".

Eduskunnan puhemiehenä toimivaa Urho Kekkosta pyydettiin vuonna 1949 kertomaan radiokuuntelijoille mielikirjastaan. Ei ehkä ole sattuma, että paasikiveläisen realismin sisäistänyt poliitikko valitsi aiheekseen Miguel de Cervantesin Don Quijoten.

Kekkosen mukaan jokapäiväisen elämän kovat realiteetit alituisesti törmäävät "hupsuttelevaa idealismia vastaan ja säälimättömästi rusikoivat sitä".

Vaikka Don Quijote oli puhemiehen lempikirja, hänen mielikirjailijansa ei kuitenkaan ollut Cervantes vaan Anatole France. Tämän "älyllisesti riemastuttava taide" ei kuitenkaan yltänyt juonensa eikä aatesisältönsä puolesta Don Quijoten rinnalle.

Cervantesin pääteoksen jäljet näkyvät myös Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä. "Siinäkin ratkotaan suuria elämänkysymyksiä raikkaan huumorin avulla, joka monasti on syvällisempää laadussaan kuin suuren espanjalaisen romaanissa."

Teksti: Jukka Lindfors