Hyppää pääsisältöön

Yleislakon taustalla myös politiikka

Vuoden 1956 yleislakon välitön syy oli taloudellinen, mutta taustalla oli myös poliittisia syitä. Kamppailu sodan jälkeisen Suomen johtajuudesta ja toistuvat hallituskriisit olivat ajalle tyypillisiä.

SAK oli uhannut lakolla aiemminkin. Tällä kertaa uhkaus myös toteutettiin, kun työnantajapuolikin oli valmis ottamaan lakon vastaan.

Poliittista jännitystä lisäsi myös vasta käyty presidentinvaali. Karl-August Fagerholmin niukka tappio Urho Kekkoselle katkeroitti sosialidemokraattien leiriä.

Kekkosen kannattajakunnassa närkästystä herätti puolestaan se, että Kekkonen ”kruunattiin valtaan” yleislakolla. Lakko alkoi samana päivänä, kun Kekkonen astui virkaansa

Vastaehdokas Fagerholm, joka nyt uutena pääministerinä luotsasi punamultahallitusta, luonnehti yleislakkoa kansallisonnettomuudeksi.

Yleislakko katkeroitti mieliä pitkään. Taloudellisessa mielessä yleislakko merkitsi säännöstelytalouden päättymistä ja markkinavoimien vapauttamista. Tämä taas johti vuosia jatkuneeseen poliittiseen kuohuntaan.

Teksti: Reijo Perälä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto