Hyppää pääsisältöön

Yleislakosta seurasi monenlaista riesaa

Vuoden 1956 yleislakko kosketti tavalla tai toisella kaikkia suomalaisia. Ensimmäisen lakkoviikon jälkeen lakon johto kuitenkin pääsi hallituksen kanssa sopimukseen jakeluun päästettävästä bensamäärästä.

Parin viikon lakkoilun jälkeen tilanne jälleen kärjistyi. SAK uhkasi aloittaa bensasodan uudestaan.

Lakko saatiin vihdoin päätökseen 19. maaliskuuta 1956. Lakon seurauksena menetettiin noin 6,9 miljoonaa työpäivää.

Mellakoiden ja järjestyshäiriöiden vuoksi koko maassa pidätettiin 340 lakkolaista. Osa heistä armahdettiin erillisellä lailla, osa presidentti Kekkosen päätöksellä.

Myös lakon aiheuttamia häiriöitä jouduttiin paikkailemaan pitkään.

Katajanokalla jäi jäiden puristukseen ja vaipui pohjaan ”SS Walhalla”. Uutiskatsauksessa epäiltiinkin, että Katajanokasta oli tulossa laivojen hautausmaa.

Teksti: Reijo Perälä

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto