Hyppää pääsisältöön

Ylen aborttiohjelma nostatti mielipidevyöryn

Maaliskuussa 1965 radioitu Ajankohtainen studio avasi keskustelun laittomista aborteista ja vanhan aborttilain epäoikeudenmukaisuudesta. Aiemmin vaiettu aihe kirvoitti satoja palautepuheluja ja kirjeitä.

Jukka Häyrisen toimittaman lähetyksen (14.3.1965) päävieraana oli kohuttu ruotsalaisjournalisti Hans Nestius, joka oli pannut aborttikeskustelun alulle omassa maassaan. Nestius oli myös auttanut raskaudenkeskeytystä hakevia naisia puolalaisiin sairaaloihin toimenpidettä varten. Hän sai asiasta syytteen, joka myöhemmin hylättiin.

Nestius kritisoi Ruotsin aborttilakia "luokkalaiksi", koska se käytännössä asetti varakkaat ja vähävaraiset naiset erilaiseen asemaan. Isoissa kaupungeissa abortti järjestyi helposti rahalla ja oikeilla suhteilla, syrjäseutujen asukkailla ei tällaisia mahdollisuuksia ollut. Nestiuksen mukaan lain tulisi sallia täysin vapaa abortti 12 ensimmäisen raskausviikon aikana.

Häyrisen mukaan lapsella tuli olla oikeus syntyä olosuhteisiin, jossa sitä todella toivotaan. Myös äidin piti saada vapaasti päättää asiasta, joka siinä määrin vaikutti hänen elämäänsä.

Suomessa tehtiin 1960-luvulla arviolta kymmeniätuhansia laittomia abortteja. Ohjelmassa haastateltu Kätilöopiston johtaja Heikki Pitkänen kutsuukin tilannetta "kansalliseksi häpeäksi". Hän tähdentää, ettei abortti saanut olla syntyvyyden säännöstelykeino, vaan ensisijaista oli raskauden ennaltaehkäisy. Ehkäisyvälineiden tuntemus ja käyttö oli kuitenkin tuolloin vielä hyvin rajoitettua.

Liian kauan vaiti

Ajankohtainen studio avasi puhelinlinjat myös kuuntelijoille. Lähetyksen jälkeen vastattiin yhteensä satoihin puheluihin, ja seuraavina päivinä alkoi kirjeiden virta. Asiasta käynnistyi myös laaja kirjoittelu eri lehdissä.

Radio sai runsaasti palautetta tuli paljon vielä lähetyksen jälkeisinä päivinä, ja Ajankohtaisen studion toimitus palasi asiaan viikon mittaan monta kertaa.

Jukka Häyrinen kertoi seurantajutussaan 15.3.1965, että soittajat arvostelivat myös Yleä ankarasti – "ei sen tähden, että aloitimme keskustelun, vaan sen tähden että olemme olleet näin kauan hiljaa".

Soittajat puhuivat ehkäisyinformaation vähäisyydestä, lääkärien ja neuvoloiden vanhoillisuudesta ja syvällisten uudistusten tarpeesta. Toisaalta toki monet paheksuivat aiheen esille nostamista ja ohjelmassa kuultuja radikaaleja näkemyksiä.

Yhteenvedossaan 17.3.1965 Häyrinen totesi aiheen olevan sellainen, josta yleensä miehet puhuvat mutta jota naiset elävät. Kuluneella viikolla ääneen olivat kuitenkin päässeet ne, joita asia eniten kosketti.

Vielä saman viikon torstaina 18.3.1965 toimitus järjesti aiheesta studiokeskustelun, jossa kuultiin myös kuulijoilta tulleita puheluita (ks. erillinen artikkeli). Sitä mainostaessaan Häyrinen joutui toteamaan ironisesti, että tähänastisessa mielipiteenvaihdossa kaikki ovat olleet yksimielisiä sukupuolivalistuksen tarpeellisuudesta, "kuitenkin siten, ettei se tule liian laajojen yhteiskuntapiirien tietoon".

Kommentit