Hyppää pääsisältöön

Ylen ensimmäinen äänityslaite oli mullistava uutuus

Diplomi-insinööri T. K. L. Laakso esittelee pikalevytallenninta. Uuden laitteen ansiosta ohjelmat voitiin nyt äänittää etukäteen jopa ulkomailla.

YLEn ensimmäisistä radiolähetyksistä ei ole säilynyt tallenteita, koska niiden tekemiseen ei ollut laitteita.

Vasta vuonna 1934 saatiin pikalevyjen äänityslaite, jolla ääni kaiverrettiin alumiinilevyn pinnalla olevaan lakkakalvoon. Levyt olivat tämän jälkeen valmiita soitettaviksi, mutta eivät kestäneet montaa soittokertaa.

Uudistus oli kuitenkin merkittävä. Myös kuunnelmatehosteet voitiin soittaa pikalevyiltä.

Ensimmäisille pikalevyille tallennettiin uudenvuodenaaton 1934 ohjelma ja presidentti Svinhufvudin uudenvuodenpuhe.

Tietolaatikko

Pikalevyn huono puoli oli sen lyhyt kesto: noin neljän minuutin jälkeen oli vaihdettava levyä, mistä joillakin pikalevyillä erikseen kuulutetaankin.
Magnetofonien käyttöönotto vuonna 1939 mullisti ohjelmien teknisen työstämisen täydelleen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto