Hyppää pääsisältöön

Ylen vanhin tallessa oleva ohjelma: uudenvuodenpuhe vuodelta 1935

Presidentti Pehr Evind Svinhufvud radiotalon kolmosstudiossa Fabianinkatu 15:ta pitämässä radiopuhetta 1930-luvulla.
Presidentti Pehr Evind Svinhufvud pitää radiopuhetta 1930-luvulla. Presidentti Pehr Evind Svinhufvud radiotalon kolmosstudiossa Fabianinkatu 15:ta pitämässä radiopuhetta 1930-luvulla. Kuva: Yle P. E. Svinhufvud,presidentit,Julkiset puheet,mikrofonit,1930-luku,radio-ohjelmat,radiostudio

Yleisradion vanhin säilynyt ohjelmatallenne on presidentti P. E. Svinhufvudin uudenvuodenpuhe vuodelta 1935.

Valtionpäämiesten kansalleen suuntaamat jokavuotiset puheet ovat kiinteä osa kansallisvaltioiden perinteitä. Suomessa perinne alkoi vuonna 1935, jolloin Svinhufvud otti käyttöön tavan viettää vuoden ensimmäistä viikkoa sovinnollisuuden viikkona.

Sovinnollisuuden viikon kunniaksi presidentti piti uudenvuodenpäivänä radiopuheen koko kansakunnalle. Puhe nauhoitettiin etukäteen ja lähetettiin tallenteelta.

Kyseessä on Yleisradion vanhin virallinen ohjelma, joka on säilynyt jälkipolville. Ennen tätä nauhoitusta insinöörit olivat tallentaneet ohjelmia kokeeksi.

Puheen sisältö lyhennettynä:

"Olemme uuden vuoden kynnyksellä. Viettäkäämme sen ensimmäistä viikkoa jälleen sovinnollisuuden, yhteisymmärryksen ja rauhan merkeissä. Kuluneena vuonna olemme säästyneet suuremmilta ristiriidoilta. Taloudellinen tilanne on ollut suotuisa ja työtä on riittänyt entistä useammalle kansalaiselle. Ulkomainen asemamme on myös vahvistunut. Historian kehitys on ollut meille siis kaikkiaan suotuisa. Historia odottaa toisaalta myös meiltä jotakin. Tehkäämme velvollisuutemme kodeissa ja työpaikoilla. Liittykäämme lujasti yhteen ja lyökäämme veljenkättä voittaaksemme kansaamme uhkaavat vaarat. Näissä merkeissä toivotan kaikille kansalaisille menestystä ja hyvää uutta vuotta."

Yleisradio osti ensimmäisen äänentallennusjärjestelmänsä vuoden 1934 lopussa. Uusi järjestelmä oli nk. suorakaiverruslevy, jota kutsutaan myös lakkalevyksi käytetyn lakkatyyppisen pinnoitteen takia. Osa levyistä on tuhoutunut pinnoitteen lohkeamisen myötä.

Ensimmäiset nauhurinsa Yleisradio hankki vuonna 1939. Sota-ajan tallenteetkaan eivät ole kattavia, sillä tallennettuja ohjelmia jouduttiin korvaamaan uusilla nauhapulan vuoksi. Nauhapula alkoi helpottaa 1950-luvun jälkipuoliskolla. Kömpelöjä lakkalevyjä käytettiin nauhureiden rinnalla vuoteen 1955 saakka.

Suuret puheet -sarjassa professori Martti Häikiö arvioi presidentti P. E. Svinhufvudin käynnistämää uudenvuodenpuheperinnettä.