Hyppää pääsisältöön

Ylioppilaslehti kirkon hampaissa

Jorma Cantellin päätoimittaman opiskelijalehden arveltiin vuonna 1965 tahallaan ärsyttävän ja pilkkaavan perinteisiä uskontoa, isänmaata ja siveyttä.

Ylioppilaslehti omaksui rohkean kantaaottavan linjan Arvo Salon päätoimittajakaudella 1950-1960-lukujen taitteessa.

Erityisen radikaaliksi Ylioppilaslehden linja muodostui Jorma Cantellin kaudella 1963-1966.

Keväällä 1965 Ylioppilaslehti sai kirkollisen Kotimaa-lehden vihat päälleen esiteltyään vappunumerossaan laajasti eroottista korkeakulttuuria. Samaan aikaan oli kiihkeimmillään oikeusprosessi Hannu Salaman Juhannustanssit-kirjaa vastaan.

Seuraavan vuoden vappunumerossa iloiteltiinkin sitten kirkon kustannuksella. Jorma Cantell sai jatkaa toimikautensa loppuun, mutta vuonna 1966 Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunta valitsi hänen seuraajakseen kokoomuslaisen Yrjö Larmolan.

Teksti: Jukka Lindfors