Hyppää pääsisältöön

YYA-neuvottelut Moskovassa

Suomen neuvotteluvaltuuskunnan tavoitteena oli sopimus ilman sotilaallisen yhteistyön henkeä. Keskeisin päämäärä oli maiden välisten suhteiden kehittäminen.

Presidentti Paasikivi nimitti neuvotteluvaltuuskuntaan pääministeri Mauno Pekkalan, ulkoministeri Carl Enckellin, toisen ulkoasiainministerin Reinhold Sventon, sisäministeri Yrjö Leinon, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Onni Peltosen, varapuhemies Urho Kekkosen ja kansanedustaja J.O. Söderholmin.

Paasikivi itse jäi Helsinkiin. Sopimusneuvottelujen alkua edeltäneenä päivinä Suomen näkyvin naiskommunisti Hertta Kuusinen piti kuuluisan puheensa Messuhallissa. Kuusisen mukaan Tshekkoslovakin tie oli myös Suomen tie. Tällä hän viittasi kommunistien vallankaappaukseen.

Neuvotteluissa Neuvostoliitto halusi Suomen kanssa Unkarin ja Romanian kaltaista sopimusta. Suomi ei halunnut sopimukseen automaattista sotilaallista avunantoa eikä sotilaallista toimintaa Suomen rajojen ulkopuolella.

Paasikivi oli tiukkana YYA-sopimuksen kahden ensimmäisen artiklan sisällöistä. 1. ja 2. artikla koskivat sotilaallista yhteistyötä ja neuvonpitoa sotilaallisen hyökkäyksen uhatessa.

Kahdessa osassa käytyjen neuvottelujen tuloksena Paasikiven sanamuoto pääsi molempiin artikloihin. Keskeisin tavoite oli, että Suomi pysyisi suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella.

YYA-sopimus allekirjoitettiin Moskovassa 6.4.1948. Allekirjoittajina toimivat pääministeri Mauno Pekkala ja varapääministeri ja Neuvostoliiton ulkoasiainministeri Vjatsheslav Molotov.

Suomessa YYA vaati vielä eduskunnan hyväksynnän. Eduskunta hyväksyi sopimuksen 28.4.1948 äänin 157-11.

Teksti: Paavo Rytsä