Hyppää pääsisältöön

YYA-sopimus Bartenjevin ja Komissarovin teoksessa

Vuonna 1976 suomalaisissa tiedotusvälineissä herätti huomiota Neuvostoliitossa ilmestynyt T. Bartenjevin ja Juri Komissarovin kirja ”30 vuotta hyviä naapuruussuhteita”, joka sivusi ajankohtaista kiistaa Suomen puolueettomuuspolitiikasta.

1960-luvun lopulta alkaen Neuvostoliitto oli pyrkinyt vaikenemaan Suomen puolueettomuudesta ja sen sijasta korostanut YYA-sopimuksen ensisijaisuutta maiden kanssakäymisessä.

Nimimerkit Bartenjev ja Komissarov (alias diplomaatti Juri Derjabin) painottivat YYA-sopimuksen sotilaallista luonnetta ja katsoivat puolueettomuuden olevan Suomelle mahdollinen vain kysymyksissä, jotka eivät koskeneet sen ja Neuvostoliiton ystävyyssuhteita eivätkä Neuvostoliiton luoteisrajan ja Suomen puolustamista.

Suomen valtiojohto kiirehti vakuuttelemaan, ettei hallitusten välillä ollut YYA-sopimuksesta tulkintaerimielisyyksiä, ja myös Neuvostoliitosta todettiin, ettei teoksen julkaisu tähdännyt minkäänlaisiin muutoksiin maiden suhteissa.

Todellisuudessa näkemykset kuitenkin erosivat kovastikin, ja Kekkonen sai uhata eläkkeelle vetäytymisellä, ennen kuin Suomen puolueettomuus kirjattiin hänen valtiovierailunsa kommunikeaan keväällä 1977.

Bartenjevin ja Komissarovin kirjaa arvioivat akateemiset kiistakumppanit, professorit Osmo Apunen ja tuleva ulkoministeri Keijo Korhonen.

Teksti: Jukka Lindfors