Hyppää pääsisältöön

YYA-sopimus Bartenjevin ja Komissarovin teoksessa

Vuonna 1976 suomalaisissa tiedotusvälineissä herätti huomiota Neuvostoliitossa ilmestynyt T. Bartenjevin ja Juri Komissarovin kirja ”30 vuotta hyviä naapuruussuhteita”, joka sivusi ajankohtaista kiistaa Suomen puolueettomuuspolitiikasta.

1960-luvun lopulta alkaen Neuvostoliitto oli pyrkinyt vaikenemaan Suomen puolueettomuudesta ja sen sijasta korostanut YYA-sopimuksen ensisijaisuutta maiden kanssakäymisessä.

Nimimerkit Bartenjev ja Komissarov (alias diplomaatti Juri Derjabin) painottivat YYA-sopimuksen sotilaallista luonnetta ja katsoivat puolueettomuuden olevan Suomelle mahdollinen vain kysymyksissä, jotka eivät koskeneet sen ja Neuvostoliiton ystävyyssuhteita eivätkä Neuvostoliiton luoteisrajan ja Suomen puolustamista.

Suomen valtiojohto kiirehti vakuuttelemaan, ettei hallitusten välillä ollut YYA-sopimuksesta tulkintaerimielisyyksiä, ja myös Neuvostoliitosta todettiin, ettei teoksen julkaisu tähdännyt minkäänlaisiin muutoksiin maiden suhteissa.

Todellisuudessa näkemykset kuitenkin erosivat kovastikin, ja Kekkonen sai uhata eläkkeelle vetäytymisellä, ennen kuin Suomen puolueettomuus kirjattiin hänen valtiovierailunsa kommunikeaan keväällä 1977.

Bartenjevin ja Komissarovin kirjaa arvioivat akateemiset kiistakumppanit, professorit Osmo Apunen ja tuleva ulkoministeri Keijo Korhonen.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto