Hyppää pääsisältöön

Hammaslaser hoitaa kivuttomasti

Hammaslääkäri Kai Aallon tuolissa istuu potilas, jonka etuhampaan juurenpää on tulehtunut. Juurenpään tulehdukset voivat olla riskejä potilaan yleisterveydelle ja muutenkin tulehdus on syytä hoitaa.

Leikkauksessa tullaan käyttämään lasersädettä. Sama hammas kaipaa ensin paikkausta ja laser sopii myös tähän tarkoitukseen.

Lasersäde edustaa uusinta hammaslääketiedettä sekä perinteisessä hampaan poraamisessa että myös suunalueen leikkauksissa. Lasersäde on hammashoidossa tehokas ja sen käyttö esimerkiksi leikkauksissa on hygieenistä. Näin toipuminen nopeutuu, eikä pitkiä antibioottikuureja jälkihoitona enää välttämättä tarvita.

Hampaan etupinnan paikkauksen jälkeen siirrytään juurenpään leikkaukseen. Sitä ennen hampaan juurihoito uusitaan.

Potilaan juurenpäästä on tulehduksen seurauksena kadonnut luuta ja tilalle on muodostunut bakteereja ja tulehduskudosta. Nämä on poistettava niin että tilalle voi kasvaa uutta luuta.

Vähemmän tulehduksia

Hammaslääkäri Aalto kertoo, että laserilla ei kosketa leikkauksen aikana mekaanisesti kudokseen ja näin leikkausten jälkeisten tulehdusten todennäköisyys pienenee.

Lasersäde on elektromagneettista säteilyenergiaa ja laserin aallonpituus valitaan hammaskudoksen mukaan. Yksi aallonpituus soveltuu kovakudokseen eli hampaaseen ja toinen taas pehmytkudosten leikkauksiin. Lasersäde absorboituu vastassa olevan kudoksen molekyyleihin ja näin kudos hajoaa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että leikkauksessa ikään kuin hävitetään edellä olevaa kudosta.

Hammaslasereita on Suomessa vasta muutamia vaikka esimerkiksi Ruotsissa niitä on jo satoja. Laser on hyvä hoitokeino muiden rinnalla. Se ei korvaa kuitenkaan tavallista turbiiniporaa, koska sillä ei voida vielä porata vanhoja amalgaamipaikkoja.

Laser ei siis sovi kaikkeen hammashoitoon ja sen kustannukset voivat olla perinteistä hoitoa korkeammat. Monissa operaatioissa se on kuitenkin nopea ja laserpora on tavallista poraa kivuttomampi.

Asiantuntija: KAI AALTO, hammaslääkäri, Helsinki

Toimittaja: IRMELI KANGASPUNTA