Deodorantti tai antiperspirantti kuuluu lähes jokaisen arkirutiineihin. Antiperspiranttien tehoaineen, alumiinin, yhteydestä rintasyöpään kiistellään.
Dödöissä on lisäksi tukku muitakin aineita, jotka voivat aiheuttaa käyttäjälleen vähintäänkin allergiaoireita.
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että päätät aamurutiinisi melko varmasti sivelemällä alumiinipinnan kainaloosi. Kaikki antiperspirantit sisältävät alumiinia, sillä juuri siihen niiden teho perustuu.
- Alumiinin tehtävä antiperspirantissa on se, että se tekee tulpan hikirauhasen suulle ja estää hikeä erittymästä, jolloin kainalo pysyy kuivempana eikä hiki pääse sitten reagoimaan hikirauhasen suulla olevien bakteereiden kanssa, kertoo kosmetiikka-asiantuntija Päivi Kousa Allergia- ja Astmayhdistyksestä.
Antiperspirantti siis ehkäisee hikoilua ja deodorantit hien hajun syntymistä. Antiperspirantissa on alumiinia, deodoranteissa ei.
Alumiini ja rintasyövän yhteys mietityttää
Alumiini herättää säännöllisesti keskustelua sen mahdollisen rintasyöpäriskin takia. Naiset käyttävät alumiinidödöjä huomattavasti miehiä yleisemmin ja rintasyöpäkasvainnäytteistä on löydetty alumiinia. Voiko nämä asiat laskea yhteen?
- Rintasyövän yhteyttä kemikaaleihin tutkitaan jatkuvasti erittäin paljon, ja koko ajan on valitettavasti sanottava, että tutkimukset ovat jollain tavalla kesken. Kun yksi tutkimus on tehty, on tutkittava lisää, jotta edellisestä tutkimuksesta voidaan sanoa, että se on luotettava, summaa Kousa.
No kysytäänpä asiaa siltä, joka tuotteet valmistaa! Jättiyhtiö Unilever Finland myy Suomen kymmenestä myydyimmästä dödöstä kahdeksan.
- Olemme toki tietoisia näistä huhuista, mutta olemme varmistaneet, että todellakin kyse on pelkistä huhuista. Itse emme ole näitä tutkimuksia tehneet, vaan olemme olleet yhteydessä kansainvälisiin syöpäyhdistyksiin, sanoo Unilever Finlandin tekninen päällikkö Kaisa Virtanen.
- On paljonkin tutkimuksia alumiinista, ja niiden tulokset ovat olleet aika ristiriitaisia, mutta tällä hetkellä ei ole yhdessäkään tutkimuksessa pystytty tieteellisesti todistamaan, että alumiini olisi haitallinen, toteaa Kousa.
Ei siis ole todistettu, miten syöpänäytteissä oleva alumiini on niihin joutunut.
Hajusteet ja säilöntäaineet pahimmat ihoärsyttäjät
Alumiini ja muut dödöissä käytettävät aineet vaikuttavat myös käyttäjän ihon pinnalla.
Monet dödöjen kemikaaleista ovat herkistäviä tai ärsyttäviä. Eniten ihoreaktioita aiheuttavat hajusteet ja säilöntäaineet.
- Allergiareaktio ja ärsytysreaktio on vaikea erotella toisistaan, mutta yleisesti ottaen kihelmöintiä, kuumotusta, punotusta, ihottumaa, näppylöitä.. summaa Kousa.
Inci-lista on epäselvä
Tuoteselostetta eli inci-listaa tutkimalla voi etsiä dödön, jossa juuri itseä allergisoivia aineita ei ole. Inci tulee sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient ja on siis kemikaalien koodisto. Kaikilla kosmetiikan ainesosilla on inci-nimi. Se ei kuitenkaan kerro kuluttajalle juuri mitään, esimerkiksi mikä on säilöntäaine tai mikä hajuste. Unileverillä ollaan sitä mieltä, että inci-lista palvelee kuluttajaa nimenomaisesti, vaikka sen ymmärtäminen on lähes mahdotonta.
Selvennykseksi: dödöjen ainesosista suurin ihoärsytystä aiheuttava ryhmä ovat hajusteet. Ne löytyvät inci-listasta esimerkiksi nimillä limonene, linalool, hexyl cinnamal, coumarin, benzyl alcohol, geraniol, citronellol jne.
Toiseksi yleisin ärsyttäjäryhmä ovat säilöntäaineet, joita on monia ja erittäin hankalan nimisiä.
Esimerkkeinä:
- Imidazolidinyl Urea
- Diazolidinyl Urea
- 2-Bromo-2-Nitropropane-1
- 3-diol
- DMDM-hydantoin
- Quaternium-15
- Benzylhemiformal
- Methenamine
- Polyoxymethylene Urea
- Tris(Hydroxymethyl)Nitromethane
- Metyylikloori- ja metyyli-isotiatsolinoni
- Metyylidibromoglutaronitriili
Myös alkoholi ärsyttää useita herkkäihoisia. Sen löytää inci-listasta nimillä alcohol ja alcohol denat.
Alumiini löytyy inci-listasta suhteellisen helposti nimellä aluminium, tarkemmin: aluminum chlorohydrate tai esimerkiksi aluminium zirconium tetrachlorohydrex gly.
Tietoa ja tutkimuksia on hajanaisesti
Tuoteselosteiden tulkkaus on siis aikaa vievää ja hankalaa, mutta lisäapua saa esimerkiksi Teknokemian Yhdistyksen ja Allergia & Astmaliiton sivuilta. Jokaisessa tuotteessa on myös valmistajan yhteystiedot.
Ymmärrettävää on, että kemikaalit pelottavat. Allergia & Astmaliitto on jo 20 vuoden ajan koonnut Suomessa listaa kosmetiikan ainesosista. Kemikaaleja on nyt listalla yli 8500. Kuningaskuluttajan tekemän katugallupin vastaajista suurin osa tiesi alumiinin olemassaolosta antiperspirantissaan ja myös keskustelut alumiinin mahdollisesta syöpäyhteydestä olivat tuttuja.
Tietoa ja tutkimuksia on siellä sun täällä ja uusia tulee koko ajan. Jos varmuudeksi haluaa välttää kemikaaleja, tai on herkkäihoinen, myyvät esimerkiksi luontaistuotekaupat, apteekit ja jotkut päivittäistavarakaupatkin alumiinittomia deodorantteja.
Mitä rintasyöpätutkimukseen tulee, aloitettiin Yhdysvalloissa pari vuotta sitten kymmenvuotinen projekti, jossa 50 000 naisen kehon reagointi ympäristön ja kosmetiikan kemikaaleihin tutkitaan. Tämän tutkimuksen tuloksia joudumme kuitenkin odottamaan vielä 8 vuotta...
Noora Vanhanen / TV1 Kuningaskuluttaja
Lisätietoja:
Teknokemian Yhdistys ry
http://www.teknokem.fi
Allergia & Astmaliitto
http://www.allergia.com
Muokattu 30.3.2015: Ulkoasukorjauksia
Muokattu 14.4.15: Linkki lisätty