Hyppää pääsisältöön

Bill Haleyn pelättiin villitsevän Erottajalla 1956

Rocktähti Bill Haleyn tähdittämän Rock Around the Clock -elokuvan ensi-ilta 28. syyskuuta 1956 oli ensimmäinen merkittävä rocktapaus Suomessa. Maailmalla filmi oli saanut aikaan mellakoita, mutta helsinkiläisessä Edison-teatterissa ei nähty "edes tanssitaudin oireita". Nuorten ikkunasta -ohjelmasarjan ensimmäisessä lähetyksessä tarkasteltiin kuitenkin huolestuneesti "nuoria villitsevää rock and roll -ilmiötä".

New Yorkissa villiintynyt ja kirkuva ihailijajoukko oli kuulemma riistänyt Elvis Presleyn solmion ja paidannapit hänen saapuessaan esiintymispaikkaansa. Lontoossa teatterinomistajat kieltäytyivät esittämästä filmiä Rock Around the Clock riehaantuneiden nuorten rikottua istuimia ja ikkunoita.

Helsingin Erottajalla sijainneen Edison-teatterin asiakkailta kysytään radio-ohjelmassa, miksi rock and roll sai heidät "kiihkoutumaan". Moni toteaa: ”Rytmi on niin hyvä.” Löytyy myös penseämpiä mielipiteitä. Muuan nuorukainen päivittelee rokkihulluja, jotka töissäkin "rummuttavat käsin ja unohtavat työnsä kokonaan".

Rock and roll voi saattaa hurmiotilaan kypsymättömiä yksilöitä, joiden jazztietoisuus ei ole kyllin kehittynyt.― Jazzkriitikko Harry Orvomaa

Itse elokuvassa "soittajat vääntelivät itseään kaikista nivelistä ja niiden välistäkin". He menivät "miltei solmuun, mutta saivat silti soittimistaan irti huumaavaa musiikkia tanssijoiden iloksi".

Rock and rollin tullessa Suomeen sitä pidettiin aluksi jazzin alalajina. Jazzkriitikko Harry Orvomaan mukaan rock and roll -musiikki oli "jazzmusiikillisesti täysin arvotonta". Rock oli kerännyt eräiden mustien jazzmuusikkojen esittämän rhythm and blues -musiikin huonoimmat puolet: riffien jatkuvan, mekaanisen toiston, toisen ja neljännen tahtiosan liiallisen korostuksen ja kirkuvat soolot.

Rock and roll vetosi motoriseen keskushermostoon ja "voi saattaa hurmiotilaan kypsymättömiä yksilöitä, joiden jazztietoisuus ei ole kyllin kehittynyt". Jazzille rokista oli vain haittaa. Jos jazzia todella rakasti, oli "tutkittava sitä, käytävä jazzkonserteissa ja käyttäydyttävä pidättyvästi".

Salatut toiveet ja irtautumistarve pääsevät hurmionomaisella tavalla ilmaisuunsa.― Psykiatri Martti Kaila

Psykiatri Martti Kaila kuvaa Nuorten ikkunassa primitiivisten kansojen rytmikästä tanssia purkautumistieksi, jossa "salatut toiveet ja irtautumistarve pääsevät hurmionomaisella tavalla ilmaisuunsa". Raivotanssimiset eivät olleet ajallemme mitään uutta. Keskiajalta tunnettiin useita vaarallisia tanssiepidemioita, joissa ihmiset "joutuivat vaikeiden kouristusten omaksi".

Tuleva rock-kuningas Kaj Järnström alias Rock-Jerry arvelee vuonna 1988 tehdyssä haastattelussa, että ulkomaiset lehtikirjoitukset saivat poliisin odottamaan levottomuuksia Rock Around the Clockin ensi-illassa. Levottomuudet jäivät kuitenkin "mielipide-eroihin" siitä, pitäisikö nuorten painua esityksen jälkeen suoraan kotiinsa vai ei. Omasta kannastaan kiinni pitänyt Järnström korjattiin virkavallan huostaan.

Lue lisää:

Rokkenrolli meni 1950-luvulla ihan pelleilyksi

Rock and rollia pidettiin 1950-luvun Suomessa aluksi ohimenevänä hullutteluna. Vanhemmat muusikot naureskelivat amatöörimäisille lanteenvatkaajille, ja arvioivat uuden ilmiön "neliskulmaiseksi" musiikiksi kunnon jazzin rinnalla.

Lue lisää:

Sirkka Suojoki Suomen Elvis Presley -kilpailussa Helsingin työväentalolla.

Suomen Elviksen tittelistä saivat kisata naisetkin

Elviksen innoittamassa rock’n’roll-laulukilpailussa Helsingin Työväentalolla keväällä 1957 haettiin ”Suomen Elvis Presley -tyyppiä”.

Lue lisää:

Göran Ödnerin laulaman Tunnista toiseen äänilevyn etiketti (2006).

Varhainen rock kääntyi suomeksi iskelmän muottiin

Viisikymmenluvulla tehtiin monista varhaisen rock and rollin ja rhythm and bluesin helmistä käännösversioita, joita tulkitsivat mm. Kipparikvartetti, Olavi Virta, Harmony Sisters ja muut aikuisten suosikit.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto