Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Puiset ulkokalusteet kannattaa huoltaa syksyllä

rakojen hiominen (copyright YLE/videokuvaa)
Aurinkoisen kesän ja sateisen syksyn jälkeen puutarhakalusteet voivat olla huollon tarpeessa. Ulkokalusteet saadaan kestämään vuosikausia, kun ne ennen varastointia puhdistetaan ja pintakäsitellään.

Kävimme ostamassa kunnostukseen sopivat aineet. Veimme mukanamme palan huollon kohteena olevasta puutarhakalusteesta.

- Tämä on painavaa kovapuuta ja hometta ei näy. Ainakin pitäisi hioa ja pistää kovapuulle tarkoitettua öljyä päälle, arvioi kouluttaja Anne Kumpulainen, Työtehoseuralta.

siveltimellä käsittely (copyright YLE/videokuvaa)
Syyshuoltoon tarvitsemme ainakin puhdistusainetta, puuöljyä ja työvälineitä. Homeenpoistoa ei näille kalusteille tarvitse tehdä.

Kaupoista löytyy kiireiselle monien kymmenien eurojen puunpuhdistus- ja huoltosettejä. Päätimme kuitenkin ostaa vain tarvitsemamme tuotteet ja säästää rahaa.

Kidesooda on turvallinen ja edullinen pesuaine

kalusteen pesu (copyright YLE/videokuvaa)
Puhdistukseen valitsimme kidesoodan. – Kidesooda on turvallinen ja edullinen pesuaine, jolla voi pestä vaikka astioita. Koska kalusteissa ei ole hometta, tämä riittää pesuun hyvin, toteaa Kumpulainen.

Jos hometta olisi ollut, kidesoodan sijaan olisimme käyttäneet hypokloriittiliuosta eli homeenpoistoainetta. Homeenpoistoaineen kanssa on noudatettava turvallisuusohjeita ja käytettävä mm. suojavaatetusta ja suojakäsineitä, sekä silmien tai kasvojen suojainta.

Öljyjä valitessa kannattaa olla huolellinen

öljyn valinta (copyright YLE/videokuvaa)
Lue tarkkaan mitä purkin kyljessä sanotaan. Esimerkiksi jotkut pellavaöljypohjaiset vaativat UV- säteitä kuivuakseen ja sopivat näin ollen paremmin kevätkäyttöön. Pellavaöljyt voivat kuivuessaan jopa homehtua. Kaikki puukäsittelyaineet eivät myöskään sovi keskenään käytettäviksi.

- Tämä on semmoinen öljy joka käy useammalle puulle, myös kovapuulle. Sopii kestopuulle eli painekyllästetylle puulle, kovapuulle, jalopuulle, sekä lämpökäsitellylle että käsittelemättömälle puulle. Tämä on nyt vähän semmoinen yleisaine, kertoo Kumpulainen valitsemastaan puuöljystä.

Valmistajien nettisivuilta löytyy lisätietoa pintakäsittelytuotteiden ominaisuuksista.

Siveltimissä on aikamoinen hintahaitari

rakojen käsittely öljyllä (copyright YLE/videokuvaa)
- Jos meillä olisi joku lakattava tai maalattava pinta, jossa olisi tärkeätä että olisi laadukkaampi jälki, niin silloin minä ottaisin laadukkaamman siveltimen. Tässä ei tarvitse kaikkein kallein sivellin olla. Jos karvoja irtoaa, niin ne saa öljystä helposti nypittyä pois, neuvoo Kumpulainen. Siveltimien hinnat vaihtelivat kahdeksasta eurosta kahteen euroon. Kaupoista löytyy myös vielä edullisempia sivellinsarjoja. Ostimme myös hiomapaperia.

Tässä ostoslistamme hintoineen;

Puuöljy (0,9 litraa) 9,20
Kidesooda (1 kg pussi) 2,80
Sivellin 2,10
Hiomapaperi 0,80
Hiomapaperi 0,80

Yhteensä 15,70


Kovapuisten puutarhakalusteiden syyshuolto

1. Lue tuotteiden käyttöohjeet huolella.

kaapimista siklillä (copyright YLE/videokuvaa)2. Puhdistus ensin. Pese kalusteet lämpimään veteen liuotetulla kidesoodalla. Pesu kannattaa aloittaa kalusteen alaosasta. Näin vältät turhia valumajälkiä. Käytä tarvittaessa sikliä, eli metallista lastaa, jolla voit raaputtaa pahimmat liat pois.

3. Anna kalusteiden kuivua. Kalusteiden kuivuttua ne tarvittaessa hiotaan ja siklataan. Puun pinta täytyy karhentaa hiomalla, jotta pintakäsittelyaine tarttuisi hyvin.

 öljyn levitys(copyright YLE/videokuvaa)4. Sivele puuöljy pintaan. Aloita sively kalusteen alaosasta. Imeytä öljyä runsaasti kalusteiden jalkoihin päätypuuhun. Näin estät veden imeytymisen kalusteisiin maan kautta. Sivele huolellisesti kaikki pinnat. Tarkasta lopuksi ettei jäänyt valumia.

5. Monet pintakäsittelyaineet kuivuvat hitaasti. Anna kuivua kunnolla.

6. Hyvä sää pintakäsittelyn tekemiseen on sateeton, puolipilvinen ja hieman tuulinen päivä.

Pinnan kuivuminen on tärkeää. Jos syksy on kovin sateinen, eikä sisäkuivatuspaikkaa ole, kannattaa pintakäsittely jättää kevääseen.

Ulkokalusteet säilyvät parhaiten kun ne syksyllä puhdistetaan ja säilytetään kuivassa varastossa. Sieltä ne on taas mukava nostaa keväällä esiin, valmiiksi kunnostettuna ja käsiteltyinä.

Hilkka Nevala / TV 1 Kuningaskuluttaja

Lisätietoja:

Työtehoseura
http://www.tts.fi

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.