Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vesijuoksuvöissä paljon eroja

vesijuoksuvyö (copyright YLE/videokuvaa)

Vesijuoksu on noussut viime vuosina suosituksi kuntoilumuodoksi. Monien mielestä laji on tehokas, sillä vesi on lähes tuhat kertaa tiheämpää kuin ilma.

Jotta vesijuoksusta saisi mahdollisimman paljon irti, oikeanlaisen vesijuoksuvyön valinta on tärkeää.

kolme kovaa (copyright YLE/videokuvaa)

Kuningaskuluttaja testasi viittä suosittua vesijuoksuvyötä. Testiryhmämme koostui kahdesta vesijuoksuopettajasta sekä yhdestä aktiiviharrastajasta. Testituotteinamme oli sekä halvimpia, että kalleimpia vöitä. Mukana olivat kotimainen Suvi, Freetime, alle kymmenen euroa maksava Swimfit, kansainvälinen Speedo sekä AquaJogger.

3 juoksee (copyright YLE/videokuvaa)

-Kyllä näissä saatiin selviä eroja, kun lähdettiin kokeilemaan eri uima-asentoja. Tietyt vyöt lähtivät nousemaan. Silloin vettä pääsi selän ja vyön väliin, vesijuoksuopettaja Kirsi Alanen kertoo.

-Ja materiaali saisi olla aika pehmeä, koska muutoin vesijuoksuvyö alkaa painamaan kylkeä. Itse huomasin tuon muutamassa merkissä. Eikä se ole hauskaa, aktiiviharrastaja Mervi Joro jatkaa.

Hinta ei välttämättä kerro laatua

veden alla (copyright YLE/videokuvaa)

Testissä olleet vyöt olivat lähes saman kokoisia ja niissä oli suunnilleen sama noste. Noste on siis se voima, joka pitää mm. veneen pinnalla ja pyrkii nostamaan muutoinkin tuotetta ylöspäin.

Kuitenkin eroja mukavuudessa ja istuvuudessa löytyi runsaasti.

Parhaat pisteet tässä sai kotimainen Suvi.

VESIJUOKSUVYÖN MUKAVUUS JA ISTUVUUS:

tuote pisteet
1. SUVI 5
2. AQUAJOGGER 4,6
3. FREETIME 2,6
4. SWIMFIT 2,4
5. SPEEDO 1,3

Käytännöllisyys on vesijuoksuvöissä myös tärkeää. Voitto tuli tässäkin Suomeen.

VESIJUOKSUVYÖN KÄYTÄNNÖLLISYYS:

tuote pisteet
1. SUVI 5
2. AQUAJOGGER 4,9
3. SWIMFIT 2,6
4. FREETIME 1,3
5. SPEEDO 1,2
altaassa (copyright YLE/videokuvaa)

Vesivyössä on toimivuuden kannalta neljä tärkeää asiaa: turvallisuus, kestävyys, istuvuus ja nostevaikutus. Tuohon jälkimmäiseen kuluttajan kannattaakin kiinnittää huomiota.

Apua saa varmasi muun muassa myyjältä.

Mutta nyt vesijuoksuvyötestin lopputuloksiin. Testin lopputulokset eivät yllätä, sillä kotimainen Suvi voittaa myös kokonaispisteissä. Se on testituotteista kallein. Hinta ei välttämättä kerro kuitenkaan laadusta, sillä testin toiseksi kalleimman tuotteen vesijuoksijat jättivät hännänhuipuksi.

VESIJUOKSUVYÖTESTIN LOPPUTULOKSET:

tuote pisteet hinta
1. SUVI 5 58,00
2. AQUAJOGGER 4,8 45,00
3. SWIMFIT 2,5 9,90
4. FREETIME 1,9 19,90
5. SPEEDO 1,3 49,00
vesijuoksuasento (copyright YLE/videokuvaa)

Ja aloittelijalle vielä eräs vinkki: oikeanlainen vesijuoksuasento kannattaa opetella heti ensimmäiseksi.

-Lajissa ollaan pystyssä niin, että hartiat ovat lähellä vedenpintaa. Niska ja hartianseutu pitäisi olla rentona. Asento on siis päinvastainen kuin uidessa, jossa ollaan lähellä vedenpintaa, Kirsi Alanen neuvoo.

Janne Tolonen / TV1 Kuningaskuluttaja

Lisätietoja:

http://www.vesijuoksu.com

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.