Hyppää pääsisältöön

Punkpioneeri Joey Ramone

Amerikkalaisen punkin tienraivaaja kertoo, miten The Ramones syntyi, mitä se vastusti ja miten se vei punkrockin Iso-Britanniaan vuonna 1976.

Newyorkilainen Ramones-yhtye teki ensimmäisen konserttimatkansa Suomeen vuonna 1977. Se näytti monelle tulevalle punkmuusikolle kokonaan uuden tavan soittaa rockia.

Lyhyiden, salamannopeiden, sarjakuvamaisten kappaleiden varaan rakentuva tyyli synnytti Suomessa seuraavalla vuosikymmenellä uuden Ramonesin nimeen vannovan bändisukupolven. Esikuvat esiintyivät Provinssirockissa 1988.

1980- ja 90-lukujen taitteessa Ramonesissa oli jäljellä enää kaksi alkuperäisjäsentä, Joey (Jeff Hyman 1951-2001) ja Johnny Ramone (John Cummings, 1948-2004). Vuoteen 1989 basistina toiminut Dee Dee Ramone (Douglas Colvin) kuoli vuonna 2002.

Teksti: Jukka Lindfors