Hyppää pääsisältöön

Sukellusvenematkailu

1980-luvun loppupuolella Ranuan Simojärvellä kokeiltiin sukellusvenematkailua. TV-uutisten toimittajan mukaan ainakin esittelykierros oli kuin talviturkin heittoa.

Kymmenen miljoonaa markkaa maksanut alus valmistettiin Wärtsilän tytäryhtiön Turun telakalla, ja se otettiin käyttöön keväällä 1988.

Wärtsilän tytäryhtiö oli aiemmin toimittanut samanlaisen veneen Yhdysvaltoihin.

Alus oli Euroopan ensimmäinen matkailuun tarkoitettu sukellusvene. Siihen mahtui 50 matkustajaa ja se kykeni sukeltamaan 100 metrin syvyyteen.

Seuraavana kesänä Simojärvelle saatiin uusi sukellusvene, ja välivuoden jälkeen vuonna 1991 vielä vuokravene.

Sukellusvenematkailua harjoittanut yhtiö meni konkurssiin 1990-luvun alussa. Alukset ovat olleet sen jälkeen käytössä mm. Ruotsissa ja Espanjassa. Niitä käytetään matkailun lisäksi ruumiiden etsimiseen ja apuna onnettomuustilanteissa.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto