Hyppää pääsisältöön

Aasian tsunamin jälkipyykki Suomessa

Ulkoministeriö myönsi, että sen toiminta Kaakkois-Aasian tsunamin aikaan oli puutteellista. Tsunamia seuranneena kesänä myös presidentti Martti Ahtisaaren johtama lautakunta antoi raportin Suomen viranomaisten toiminnasta kriisissä. Etenkin tiedonkulussa oli selviä puutteita.

Ulkoministeriön tammikuussa 2005 pitämässä tiedotustilaisuudessa ministeriö kertoi syitä sen huonoon kriisivalmiuteen. Silminnäkijöiden kertomuksia ei alkuun kirjoitettu ollenkaan ylös, ja ne jäivät ulkoministeriön kriisikeskukseen jumiin eivätkä tiedot lähteneet eteenpäin. Lisäksi tsunamin kaltaiseen luonnonkatastrofiin ei ministeriö ollut varautunut, vaan painopiste on enemmän sotilaallisessa kriisinhallinnassa.

Myöhemmin kesällä 2005 presidentti Martti Ahtisaaren johtama lauatakunta antoi raportin viranomaisten toiminnasta kriisin aikaan. Lautakunnan mukaan virallinen tieto oli ristiriidassa yleisön ja tiedotusvälineiden tietojen kanssa. Esimerkiksi eri internet-lähteet osoittautuivat jälkikäteen oikeiksi.

Raportin mukaan lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa lähetettiin Suomesta liian vähän. Se saattoi aiheuttaa joidenkin potilaiden tilan huononemisen. Kuolonuhrien suurta määrää ei viranomaistoiminnalla olisi kuitenkaan voitu välttää.

Yleisesti lautakunta arvioi, ettei suomalaisessa kriisi- ja valmiuslainsäädännössä oltu osattu huomioida tsunamin kaltaisen suuronnettomuuden mahdollisuutta.

Parin viivyttelypäivän jälkeen viranomaistoiminta alkoi kuitenkin toimia ripeästi, raportissa arvioitiin.

Oman osansa arvostelusta saivat tiedotusvälineet, jotka toimivat liiaksi virallisen tiedon varassa.

Ahtisaaren lautakunnan lausunnosta kertovassa uutislähetyksessä tavattiin lisäksi tsunamista selvinneet Launipuron sisarukset. Myös he ihmettelivät, miksei suomalaisten kertomuksia tilanteen vakavuudesta uskottu Suomen päässä.

Lue lisää:

Muistotilaisuuden ohjelmalehtinen Aasian tsunamin vuosipäivänä 2005

Aasian tsunamin vuosipäivä

Vuosi tsunamista eli tapaninpäivänä 2005 vietettiin muistotilaisuuksia eri puolilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiaa. Myös monet suomalaiset matkasivat etenkin Thaimaahan.

Lue lisää:

Nainen kävelee hiekkarannalla auringonlaskun aikaan.

Aasian tsunamin herättämiä mietteitä

Maailmassa tapahtuu paljon asioita, jotka aiheuttavat suuria kärsimyksiä. Suurin osa näistä on sellaisia, jotka ovat toisten ihmisten toisille aiheuttamia. Aasian tsunami oli ihmisen kontrollin ulkopuolella, siitä ei voitu syyttää ketään.

Lue lisää:

Jenni Piispanen oli yksi matkustajista, jotka selvisivät Konginkankaan turmasta 2004.

Satunnaiset sankarit

Elämä ei varoita, kun tapahtuu onnettomuus. Vuosina 2007 ja 2009 esitetyssä sarjassa Satunnaiset sankarit tavattiin suomalaisia suuresti koskettaneista tragedioista selvinneitä, heidän pelastajiaan sekä turmissa omaisiaan menettäneitä.