Hyppää pääsisältöön

Aasian tsunamin jälkipyykki Suomessa

Ulkoministeriö myönsi, että sen toiminta Kaakkois-Aasian tsunamin aikaan oli puutteellista. Tsunamia seuranneena kesänä myös presidentti Martti Ahtisaaren johtama lautakunta antoi raportin Suomen viranomaisten toiminnasta kriisissä. Etenkin tiedonkulussa oli selviä puutteita.

Ulkoministeriön tammikuussa 2005 pitämässä tiedotustilaisuudessa ministeriö kertoi syitä sen huonoon kriisivalmiuteen. Silminnäkijöiden kertomuksia ei alkuun kirjoitettu ollenkaan ylös, ja ne jäivät ulkoministeriön kriisikeskukseen jumiin eivätkä tiedot lähteneet eteenpäin. Lisäksi tsunamin kaltaiseen luonnonkatastrofiin ei ministeriö ollut varautunut, vaan painopiste on enemmän sotilaallisessa kriisinhallinnassa.

Myöhemmin kesällä 2005 presidentti Martti Ahtisaaren johtama lauatakunta antoi raportin viranomaisten toiminnasta kriisin aikaan. Lautakunnan mukaan virallinen tieto oli ristiriidassa yleisön ja tiedotusvälineiden tietojen kanssa. Esimerkiksi eri internet-lähteet osoittautuivat jälkikäteen oikeiksi.

Raportin mukaan lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa lähetettiin Suomesta liian vähän. Se saattoi aiheuttaa joidenkin potilaiden tilan huononemisen. Kuolonuhrien suurta määrää ei viranomaistoiminnalla olisi kuitenkaan voitu välttää.

Yleisesti lautakunta arvioi, ettei suomalaisessa kriisi- ja valmiuslainsäädännössä oltu osattu huomioida tsunamin kaltaisen suuronnettomuuden mahdollisuutta.

Parin viivyttelypäivän jälkeen viranomaistoiminta alkoi kuitenkin toimia ripeästi, raportissa arvioitiin.

Oman osansa arvostelusta saivat tiedotusvälineet, jotka toimivat liiaksi virallisen tiedon varassa.

Ahtisaaren lautakunnan lausunnosta kertovassa uutislähetyksessä tavattiin lisäksi tsunamista selvinneet Launipuron sisarukset. Myös he ihmettelivät, miksei suomalaisten kertomuksia tilanteen vakavuudesta uskottu Suomen päässä.

Lue lisää:

Muistotilaisuuden ohjelmalehtinen Aasian tsunamin vuosipäivänä 2005

Aasian tsunamin vuosipäivä

Vuosi tsunamista eli tapaninpäivänä 2005 vietettiin muistotilaisuuksia eri puolilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiaa. Myös monet suomalaiset matkasivat etenkin Thaimaahan.

Lue lisää:

Nainen kävelee hiekkarannalla auringonlaskun aikaan.

Aasian tsunamin herättämiä mietteitä

Maailmassa tapahtuu paljon asioita, jotka aiheuttavat suuria kärsimyksiä. Suurin osa näistä on sellaisia, jotka ovat toisten ihmisten toisille aiheuttamia. Aasian tsunami oli ihmisen kontrollin ulkopuolella, siitä ei voitu syyttää ketään.

Lue lisää:

Jenni Piispanen oli yksi matkustajista, jotka selvisivät Konginkankaan turmasta 2004.

Satunnaiset sankarit

Elämä ei varoita, kun tapahtuu onnettomuus. Vuosina 2007 ja 2009 esitetyssä sarjassa Satunnaiset sankarit tavattiin suomalaisia suuresti koskettaneista tragedioista selvinneitä, heidän pelastajiaan sekä turmissa omaisiaan menettäneitä.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto