Hyppää pääsisältöön

Aasian tsunamin vuosipäivä

Vuosi tsunamista eli tapaninpäivänä 2005 vietettiin muistotilaisuuksia eri puolilla Kaakkois- ja Etelä-Aasiaa. Myös monet suomalaiset matkasivat etenkin Thaimaahan.

Phuketissa suomalaiset sytyttivät 178 kynttilää jokaisen suomalaisuhrin muistolle. Thaimaan kohteissa järjestettiin muistojuhlia ja jumalanpalveluksia. Monet lähettivät myös kynttilöitä merelle ja ilmaan.

Thaimaan kohteissa jälleenrakennustyö saatiin kuntoon vuodessa, kun taas monissa maissa rakentaminen jatkuu edelleen.

Etenkin Acehin maakunnassa Indonesiassa työ vie vuosia. Myönteinen asia on ollut, että kriisi on sysännyt alueen pitkää rauhanprosessia eteenpäin.

Tsunamin seurauksena Kaakkois- ja Etelä-Aasian maat alkoivat kehittää Intian valtamerelle tsunamivaroitusjärjestelmää.

Lue lisää:

Hannu Himanen, Erkki Tuomioja ja Erkki Huittinen ulkoministeriön Aasian tsunamiin liittyvässä selvityksessä tammikuussa 2005.

Aasian tsunamin jälkipyykki Suomessa

Ulkoministeriö myönsi, että sen toiminta Kaakkois-Aasian tsunamin aikaan oli puutteellista. Tsunamia seuranneena kesänä myös presidentti Martti Ahtisaaren johtama lautakunta antoi raportin Suomen viranomaisten toiminnasta kriisissä. Etenkin tiedonkulussa oli selviä puutteita.

Lue lisää:

Nainen kävelee hiekkarannalla auringonlaskun aikaan.

Aasian tsunamin herättämiä mietteitä

Maailmassa tapahtuu paljon asioita, jotka aiheuttavat suuria kärsimyksiä. Suurin osa näistä on sellaisia, jotka ovat toisten ihmisten toisille aiheuttamia. Aasian tsunami oli ihmisen kontrollin ulkopuolella, siitä ei voitu syyttää ketään.

Lue lisää:

Jenni Piispanen oli yksi matkustajista, jotka selvisivät Konginkankaan turmasta 2004.

Satunnaiset sankarit

Elämä ei varoita, kun tapahtuu onnettomuus. Vuosina 2007 ja 2009 esitetyssä sarjassa Satunnaiset sankarit tavattiin suomalaisia suuresti koskettaneista tragedioista selvinneitä, heidän pelastajiaan sekä turmissa omaisiaan menettäneitä.