Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-ohjelman sivuilta.

Juustohöylät testissä

kolme kovaa (copyright YLE/videokuvaa)
Juustohöylä on joka kodin arkinen apuväline. Niitä on erilaisia, niin koville kuin pehmeillekin juustoille. Mitä eroja on edullisissa ja vähän kalliimmissa höylissä? Helsinkiläisten kauppahallien juustokauppiaat testasivat kymmentä eri juustohöylää.

Testihöylät ostettiin isoista marketeista, halpahalleista, erikois- ja sisustusliikkeistä. Testissä oli kuusi kovan ja neljä pehmeän juuston höylää. Höylien hinnat haarukoituvat reilusta kolmesta eurosta viiteentoista euroon. Kolme kovaa arvioi juustohöylien höylättävyyttä, kestävyyttä ja kauneutta.

Höylät kovalla koetuksella

lankamalli (copyright YLE/videokuvaa)
Pehmeille juustoille tarkoitettujen juustohöylien erikoisuutena oli saksalainen Westmarkin lankamalli. Sillä höylätessä juuston tuli olla todella pehmeää, muuten siivuista tuli pelkkää ruttua. Kaikkia pehmeitä juustoja ei lankamallilla voinut leikata.

Juustohöylät joutuivat viikon ajan kovalle koetukselle. Höylillä leikattiin niin kovia kuin pehmeitä juustoja. Tehtiin lastuja ja niitä pestiin ja kuivattiin paljon.

juustokauppias (copyright YLE/videokuvaa)
Juustokauppias Tuula Paalasen mukaan kevytjuustot ovat todella haastavia juustohöylän käyttäjälle.

- Kevytjuustot, niitä ei höylää millään. Se on tuskaista puuhaa.

Paalanen näytti kuinka pehmeälle juustolle tarkoitetulla Sveicolla kuin myös kovalle juustolle tarkoitetulla muovisella CastroMaxilla juuston höylääminen on hankalaa.

juusto halki (copyright YLE/videokuvaa)
Toisaalta hyvällä höylällä voi hankalasti höylättävästä juustosta saada mukavat palaset. juustokauppias Hanne Hivonen näytti kuinka sulavasti kovien juustojen sarjassa kilpaileva puuvartinen Sveico leikkaa juustoa kuin juustoa.

Kolme kovaa testasi juustohöyliä monenlaiseen tarkoitukseen. Paalasen mielestä pehmeälle juustolle tarkoitetuilla höylillä saa leikattua paljon paremmat juustolastut Parmesaanista kuin kovan juuston höylillä.

Säätöä

Moni höylä kaipasi pientä säätöä, jotta juustosiivut eivät olisi liian paksuja

höyläystä (copyright YLE/videokuvaa)
- Minun mielestäni juusto maistuu paremmalta kuin siivu on ohut, näitä höyliä voi säätää pienemmälle niin saa ohuemman siivun, kertoo juustokauppias Matti Kuusela ja näyttää kuinka höylää suoristamalla leikkauskulman saa loivemmaksi. Tämä ei tietenkään onnistunut muovisen CastroMaxin kanssa eikä Grippy HeiRolinkaan säätäminen onnistunut.

Pehmeiden sarjassa erimielisyyttä

kunnon kimpaleet (copyright YLE/videokuvaa)
Kuuselan mielestä ainoa kunnollinen pehmeän juustonhöylä oli Westmarkin lankavehje, jolla hänen mielestään saa kauniin siivun pehmeästä juustosta. Muut testaajat olivat hänen kanssaan kuitenkin eri mieltä. Heidän mielestään lankamallisen höylän peseminen on hankalaa, kun juustoa menee lankaa paikallaan pitävien ruuvien väliin. Lankaleikkurin lanka saattaa myös helposti katketa.

Testi osoitti, että lankahöylää lukuun ottamatta muut pehmeän juuston höylät eivät juuri poikenneet kovien juustojen höylistä. Niillä leikkasi niin kovaa kuin pehmeää juustoa yhtä hyvin tai huonosti juuston koostumuksesta riippuen. Juustokauppiaat itse suosivat juustoveistä varsinkin pehmeiden juustojen kanssa mutta myös kovilla.

Pehmeälle juustolle tarkoitettujen höylien sarjassa voiton vei Stockmannin Casa, joka leikkasi pehmeää juustoa todella tasaisen kauniisti. Se oli joka oli testin toiseksi kallein höylä. Viidentoista euron lankamalli jäi kisassa viimeiseksi. Sitä oli vaikea puhdistaa ja lankakin oli hankala.

Testin lopputulos

pehmeän juuston höylä
1. Casa 3,9 p 7,90 €
2. Sveico 3,6 p 3,70 €
3. Fiskars Colours968 3,1 p 4,90 €
4. Westmark Rollscnitt-Spezial 2,9 p 14,80 €
arvostelu asteikolla 1-5
lähde: Kuningaskuluttaja

Kovien sarjassa siroa ja kompaktia

juustokauppias (copyright YLE/videokuvaa)
Kovien juustojen höylissä on yksi suuri pettymys eli muovinen Ruotsissa valmistettu CastroMax. Sen leikkauskulmaa ei voinut säätää, se oli liian pieni ja heppoinen.

- Se oli minun epäsuosikkini. Se on ihan onneton vehje, sanoi Paalanen.

- Se saattaa olla lisävaruste juustotarjottimella, kun siinä on leikkuuterätkin, arveli Kuusela.

Fiskarsin kumpaisessakin höylässä oli metalliosien reunat varsin terävät, mikä sai miinusta testaajilta.

- Kun vähän sattuu käsiin niin saa sormet hyvin nopeasti auki, totesi Paalanen.

höyläystä (copyright YLE/videokuvaa)Naisten suosikiksi nousi Sveicon puuvartinen höylä, joka oli mukava kädessä ja leikkasi ohuita kauniita viipaleita aaltoilevan lapansa ansiosta. Testin voittajaksi siitä ei kuitenkaan ollut epäkäytännöllisen puuvartensa takia.

- Se on pieni, siro, kaunis sekä aika vanhanaikainen ja herttainen

Ikean Smaka oli erityisesti miehiseen makuun.

- Se on semmoinen kompakti kokonaisuus kompakti, reilu ja pesukoneessa hyvä, jos ajatellaan käytännöllisyyttä, juustotarjottimella piikit auttaa siivun noukkimista kovasti, totesi Matti Kuusela.

Kovan juuston höylien testin voitti kestävän oloinen ja helposti puhdistettava Ikean Smaka, joka on valmistettu Kiinassa. Testin halvin muovista valmistettu Castro Max jäi viimeiseksi.

Testin lopputulos

kovan juuston höylä
1. Smaka 4,1 p 3,50 €
2. Sveico 3,9 p 5,90 €
3. Fiskars Colours 966 3,6 p 4,90 €
4. Steely HeiRol 3,3 p 5,95 €
5. Grippy HeiRol 2,8 p 4,25 €
6. CastroMax 2,4 p 3,35 €
arvostelu asteikolla 1-5
lähde: Kuningaskuluttaja

Ja on se vaan niin, että jokapäiväisen juustohöylän tulee olla vaivaton ja helppokäyttöinen ainakin kotona.

- Kun sitä juustohöylää yleensä käytetään aamuisin, eli aamiaispöytään laitetaan niin ei siinä saa hermojaan hiertää, toteaa Paalanen.

Maarit Åström-Kupsanen / TV1 Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.