Hyppää pääsisältöön

Suuri lähetystö sortovaltaa vastaan

Vuonna 1899 keisari Nikolai II antoi helmikuun manifestin, joka aloitti Suomessa sortovuodet. ”Valapaton” keisarin puheille lähetettiin 500 miehen lähetystö käännyttämään ”huonon keisarin päätä”. Vuonna 1939 elossa olevat lähetystön jäsenet kokoontuivat Helsinkiin.

Pääkaupungissa vietettiin harmaapäisten herrojen isänmaallinen juhla, joka noudatteli vuoden 1899 lähtöseremonioita Helsingissä.

Keisari Aleksanteri II oli suomalaisten mielestä sanansa mittainen ja kunnioituksen ansaitseva hallitsija. Sen sijaan Nikolai II oli sortotoimineen ja venäläistämispyrkimyksineen ”valapatto” hallitsija.

”Idän musta kotka” vaani ”kaksipäisenä” Suomen yllä. Protestina Nikolai II:n toimille kunnioitusta osoitettiin ”hyvälle hallitsijalle”, keisari Aleksanterille.

Käytännössä protesti toteutettiin siten, että Aleksanteri II:n patsaalle alettiin laskea kukkia heti helmikuun manifestin tultua julki vuonna 1899.

Hyvää keisaria muistettiin myös Suuren lähetystön 40-vuotsijuhlassa vuonna 1939. ”Aleksanteri II:n jalolle muistolle” laskettiin seppele isänmaallisten laulujen ja virsien siivittämänä.

Alkuvuonna 1899 Suomessa kerättiin helmikuun manifestia vastaan puolen miljoonan nimen adressi, jota lähti viemään Pietariin 500-miehinen Suuri lähetystö.

Lähetystössä oli edustaja jokaisesta Suomen kunnasta. Keisari ei kuitenkaan ottanut lähetystöä vastaan, mikä Suomessa herätti entistä suurempaa suuttumusta.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto