Hyppää pääsisältöön

Toimittaja Anna Politkovskaja Suomessa – "Kohtalosi Tšetšeniassa riippuu henkilöstä, jolla on rynnäkkökivääri"

Toimittaja Anna Politkovskaja vieraili Suomessa Ylen Aamu-tv:n vieraana joulukuussa 2002. Hänet tunnetiin erityisesti Tšetšenia-raporteistaan, jotka poikkesivat muiden venäläismedioiden uutisoinnista. Politkovskaja toimi myös välittäjänä Moskovan teatterikaappauksessa vuonna 2002.

Aamu-tv:n lähetyksessä Putin-kriitikkonakin tunnettu Anna Politkovskaja (1958–2006 ) kertoo tuoreimmat uutiset Tšetšeniasta, jossa eräässä kylässä oli menossa etninen puhdistus. Kylän 15 000 asukasta ovat panssariajoneuvojen piiritettäminä. Heti kylän ulkopuolella oli leiri, jonne kyläläisiä raahattiin. Edellisellä viikolla toisessa kylässä oli puhdistusten jälkeen kadonnut kuusi ihmistä jäljettömiin.

Politkovskaja korostaa haastattelussa puhuvansa Tšetšenian tapahtumista, koska se on vyöhyke, jossa ei ole laillisuutta eikä ihminen ole enää ihminen vaan jokin biologinen olento. Kenelläkään ei ole siellä ihmisoikeuksia sen enempää toimittajalla kuin lapsillakaan, hän toteaa. ”Kohtalosi riippuu siitä henkilöstä, jolla on rynnäkkökivääri”, sanoo Anna Politkovskaja.

Kolmen Tšetšenia-vuoden aikana Politkovskaja on oppinut metodeja, joiden avulla hän pystyy liikkumaan alueella ja pääsee haastattelemaan ihmisiä. Paikalliset luottavat minuun, koska en valehtele. Hän sanoo kirjoittavansa siitä, mitä hän itse näkee.

Moskovassa esimerkiksi poliitikot suhtautuivat Politkovskajan kirjoituksiin kielteisesti. Toimittajien oletetaan olevan sitoutuneita viralliseen linjaan, jonka mukaan Tšetšeniassa kuolleet olisivat vain taistelijoita, sanoo Politkovskaja.

Ratkaisun avaimet kriisiin ovat hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentillä Bushilla. Politkovskajan mukaan jonkun pitäisi kyetä sanomaan Bushille, että Tšetšeniassa on menossa puhdistus, joka synnyttää terrorismia. Kyyninen kaupankäynti valtioiden kesken toisista kansoista on hänen mukaansa ongelman ytimessä. Suurvaltajohtajat sulkevat silmänsä toisen teoilta, jotta itse saa toimia toisaalla rauhassa.

Anna Politkovskaja

Anna Politkovskaja tunnettiin Tšetšenian sodan ja presidentti Putinin arvostelijana. Tuntematon hyökkääjä surmasi hänet lokakuussa 2006.

Kriittisen journalisminsa lisäksi Politikovskaja tunnettiin rauhanvälittäjänä Moskovan teatterikaappauksen yhteydessä 2002.

Politkovskaja työskenteli yhdessä Venäjän harvinaisista oppositiolehdistä. Novaja Gazeta on arvostellut mm. presidentti Vladimir Putinin hallintoa, armeijan korruptoituneisuutta sekä Tšetšenian sotaa.

Anna Politkovskaja sai useita kansainvälisiä palkintoja, ja hän oli tunnetuin venäläistoimittaja maailmalla. Politkovskaja vieraili myös Suomessa.

Aamu-TV:n haastattelussa hän arvioi mm., että ainoat henkilöt, joilla olisi valtaa lopettaa Tšetšenian sota, ovat Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit