Hyppää pääsisältöön

Kiskoauto eli lättähattu

Kiskoautoja eli lättähattuja alettiin valmistaa 1950-luvulla. Ne olivat käytössä paikallisliikenteessä yli 30 vuotta.

Lättähatut korvasivat höyryveturivetoiset junat lyhyen matkan liikenteessä.

Valmet Oy teki vuosina 1954-1963 yhteensä 197 Dm7-kiskoautoa ja lähes saman verran erityyppisiä liitevaunuja. Lättähattujen huippunopeus vaihteli 95 ja 115 kilometrin tuntivauhdin välillä.

Lättähattujen kulta-aikaa kesti aina 1980-luvulle. Vuoteen 1988 mennessä kaikki kiskoautovuorot laukkautettiin kannattamattomuuden vuoksi.

Lakkauttamispäätökseen vaikutti myös rataverkon sähköistyminen.

Kiskoautot olivat arvokas osa Suomen syrjäseutujen paikallisliikennettä. Viime vuosina näitä museokulkuneuvoja on palannut raiteille mm. Porvoossa ja Naantalissa.

Koonnut: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto