Hyppää pääsisältöön

1930-luvun kivierämaata

Reino Hirvisepän selostama lyhytelokuva arvostelee Helsingin ahdasta kivi- ja asfalttimiljöötä. Moneen pihakuiluun ei aurinko eksynyt vahingossakaan.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita on esitetty pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään usein valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Kaikki eivät sotienvälisenä kautena laulaneet hurmioituneina urbanismin ylistyslauluja.

Jo tuolloin esitettiin kärkevää kritiikkiä huonoa, ahdasta ja pimeää kaupunkirakentamista kohtaan. Tonttimaata käytettiin liian ahnaasti.

Kuollut asfalttipiha ei sallinut mitään vihreää, sen "ainoa vihannoiva virpi" oli korkeintaan "asfalttikukka".

Tilalle vaadittiin "ilmaa, valoa ja vihreyttä". Sävelmä Honkain keskellä toistuukin läpi filmin.

Helpottuneet kulkuyhteydet rohkaisivat monia siirtymään kauemmas keskustasta, lähemmäs luontoa. Olympiakylä ja Lauttasaari olivat terveellisemmän rakentamisen esimerkkejä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto