Hyppää pääsisältöön

Donner seurasi Helsingin heräämistä vuonna 1954

Jörn Donnerin esikoislyhytelokuva tallentaa levollisen runollisesti vaikutelmia heräävän pääkaupungin aamuhaukotuksista ja venyttelyistä.

On mielenkiintoista vertailla Aamua kaupungissa -elokuvaa Fennada-Filmin samana vuonna valmistamaan varoitustarinaan Herra Helsinki.

Jälkimmäisessä pääkaupunki on pelottava huvittelukeskus, joka voi syöstä varomattoman katuojaan. Donnerin suhtautuminen kaupunkimiljööseen on luonteva, hän ottaa sen annettuna eikä kehittele sen ympärille aatteellisia tai moraalisia rakennelmia.

Korkeintaan on havaittavissa pientä idyllin etsintää: elokuvaan on asemien ja kerrostalojen vastapainoksi tallennettu myös aimo annos kuvauksellisia porttikäytäviä, mukavuuslaitoksia ja kauppatorin kuhisevia kalatiskejä.

Donner teki ensimmäisen pitkän elokuvansa Söndag i september vuonna 1963.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto