Hyppää pääsisältöön

Donner seurasi Helsingin heräämistä vuonna 1954

Jörn Donnerin esikoislyhytelokuva tallentaa levollisen runollisesti vaikutelmia heräävän pääkaupungin aamuhaukotuksista ja venyttelyistä.

On mielenkiintoista vertailla Aamua kaupungissa -elokuvaa Fennada-Filmin samana vuonna valmistamaan varoitustarinaan Herra Helsinki.

Jälkimmäisessä pääkaupunki on pelottava huvittelukeskus, joka voi syöstä varomattoman katuojaan. Donnerin suhtautuminen kaupunkimiljööseen on luonteva, hän ottaa sen annettuna eikä kehittele sen ympärille aatteellisia tai moraalisia rakennelmia.

Korkeintaan on havaittavissa pientä idyllin etsintää: elokuvaan on asemien ja kerrostalojen vastapainoksi tallennettu myös aimo annos kuvauksellisia porttikäytäviä, mukavuuslaitoksia ja kauppatorin kuhisevia kalatiskejä.

Donner teki ensimmäisen pitkän elokuvansa Söndag i september vuonna 1963.