Hyppää pääsisältöön

Herra Helsinki varoitti maalaisnuoria urbaanin elämän vaaroista

Pääkaupungin huvitukset ja mainosvalot kutsuvat maalaistyttö Ainoa. Vuonna 1954 tehty valistusfilmi varoittaa, että loistava unelmien kaupunki osaa olla myös julma ja ankara.

Perälän maalaiskylässä asuva Aino saa ystävättäreltään Elliltä kirjeen, jossa tämä kuvaa Helsingin ruhtinaallisia huveja, "loistavia joropaikkoja ja tyylikkäitä kavaljeereja".

Aino matkustaa "Hesaan" ja istahtaa puistonpenkille levähtääkseen hetken. Helsingin henki ilmestyy kertomaan varoittavan tarinan nuoresta miehestä, jonka alkuvaiheet kaupungissa olivat yhtä hymyä, juhlaa ja musiikkia.

Mutta kun rahat oli syöty, Helsinki näytti toiset, kovemmat kasvonsa. Ravintoloihin ei enää ollut menemistä, eikä ammattitaidoton nuorukainen saanut töitäkään.

Onneksi kaupungin nuorisotoimisto antaa Helsinkiin saapuvia nuorille neuvoja opiskelu- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksista. Yksinäisyyden tunne häviää hyvien harrastusten parissa.

Kun Aino lähtee jatkamaan matkaansa Ellin odotettua kurjemmalle asunnolle, Leo Jokelan esittämä lipevä gigolo ui hänen vanaveteensä. Filmikopio ikävä kyllä katkeaa ennen loppuhuipennusta.

Kommentit