Hyppää pääsisältöön

Pääkaupunki huvittelee 1938

Veikko Itkosen reportaasi Helsingin huvielämästä: "Tuhannet valot houkuttelevat tempautumaan huvittelun pyörteisiin ja unohtamaan kaupungin hermoja repivän elämäntahdin."

Toimittaja Veikko Itkonen teki syyskuussa 1938 laajan reportaasin, jossa kierrettiin mm. eri ravintoloissa, Espiksellä ja elokuvateattereissa. Kuvasarja Itkosesta eri tapahtumapaikoilla koristi Radiokuuntelija-lehden kantta.

"Täällä pauhaavat orkesterit syytäen ilmoille tanssimusiikin iskeviä melodioita, täällä ulvovat saksofonit primitiivisiä vongahduksiaan koristeellisen ravintolasalin hämärässä. Ja tuolla ulkona välkkyvät öisen kaupungin tuhannet värikkäät valot houkutellen nuoria ja vanhoja tempautumaan huvittelun pyörteisiin ja unohtamaan hetkiseksi arkipäiväisen aherruksensa surut ja murheet. Ne kutsuvat parrasvalojen ja valkokankaiden ääreen, ravintoloihin, konserttisalien katsomoihin, urheilukentille, tivoliin, ja milloin minnekin missä vain unohdusta ja vapautusta kaupungin hermoja repivästä elämäntahdista on saatavana."

Kiinnostavasta ohjelmasta on valitettavasti jäljellä vain katkelma, jossa Itkonen haastattelee helsinkiläisen elokuvateatterin vahtimestaria ennen suositun Zarah Leander -filmin alkua. Itkonen käsitteli Helsingin huvielämää myös toukokuussa 1938 lähetetyssä ohjelmassaan Yö Helsingissä.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto