Hyppää pääsisältöön

Pääkaupunki huvittelee 1938

Veikko Itkosen reportaasi Helsingin huvielämästä: "Tuhannet valot houkuttelevat tempautumaan huvittelun pyörteisiin ja unohtamaan kaupungin hermoja repivän elämäntahdin."

Toimittaja Veikko Itkonen teki syyskuussa 1938 laajan reportaasin, jossa kierrettiin mm. eri ravintoloissa, Espiksellä ja elokuvateattereissa. Kuvasarja Itkosesta eri tapahtumapaikoilla koristi Radiokuuntelija-lehden kantta.

"Täällä pauhaavat orkesterit syytäen ilmoille tanssimusiikin iskeviä melodioita, täällä ulvovat saksofonit primitiivisiä vongahduksiaan koristeellisen ravintolasalin hämärässä. Ja tuolla ulkona välkkyvät öisen kaupungin tuhannet värikkäät valot houkutellen nuoria ja vanhoja tempautumaan huvittelun pyörteisiin ja unohtamaan hetkiseksi arkipäiväisen aherruksensa surut ja murheet. Ne kutsuvat parrasvalojen ja valkokankaiden ääreen, ravintoloihin, konserttisalien katsomoihin, urheilukentille, tivoliin, ja milloin minnekin missä vain unohdusta ja vapautusta kaupungin hermoja repivästä elämäntahdista on saatavana."

Kiinnostavasta ohjelmasta on valitettavasti jäljellä vain katkelma, jossa Itkonen haastattelee helsinkiläisen elokuvateatterin vahtimestaria ennen suositun Zarah Leander -filmin alkua. Itkonen käsitteli Helsingin huvielämää myös toukokuussa 1938 lähetetyssä ohjelmassaan Yö Helsingissä.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto