Hyppää pääsisältöön

Jussit jaettiin viidettä kertaa

Suomen elokuvajournalistit jakoivat vuoden 1948 kunniapalkintonsa filmiväen loistokkaassa gaalaillassa helsinkiläisessä Fennia-ravintolassa.

”Innokkaimpien filmihullujen kaarti odotteli ulkopuolella nähdäkseen edes vilaukselta suosikkinsa juhla-asun”, selostaja kertoo.

Roland af Hällström sai tilaisuudessa Jussit käsikirjoituksesta ja ohjauksesta elokuvasta Pikajuna pohjoiseen.

Filmi Naiskohtaloita toi Eeva-Kaarina Volaselle palkinnon naispääosasta ja Kalle Peronkoskelle kuvauksesta. Parhaasta miespääosasta sai Jussin Leif Wager elokuvasta Läpi usvan.

Miessivuosien mestari Aku Korhonen palkittiin filmeistä Pikajuna pohjoiseen ja Laitakaupungin laulu, jossa Elna Hellman teki vuoden parhaan naissivuroolin.

Elokuvajournalistit ry. aloitti Jussien jaon perustamisvuonnaan marraskuussa 1944. Ben Renvallin suunnittelema patsas sai nimensä Pohjalaisten päähenkilöstä. Alun perin palkinnon nimen piti olla Aino.

1960-luvulla Jussien jako siirtyi Filmiaura ry:lle.

Tietolaatikko

Paras ohjaus 1948: Roland af Hällström (Pikajuna pohjoiseen). Käsikirjoitus: Viljo Hela (Pikajuna pohjoiseen). Naispääosa: Eeva-Kaarina Volanen (Naiskohtaloita). Naissivuosa: Elna Hellman (Laitakaupungin laulu). Miespääosa: Leif Wager (Läpi usvan). Miessivuosa: Aku Korhonen (Pikajuna pohjoiseen; Laitakaupungin laulu). Kuvaus: Kalle Peronkoski (Naiskohtaloita). Lyhytelokuva: Toivo Särkkä (Uskolliset ruskeat silmät).

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto