Hyppää pääsisältöön

Reko Lundán - epäkohtien tarkastelija

Reko Lundán tunnettiin ajankohtaisista asioista kirjoittavana näytelmäkirjailijana. Kirjailijan uran lisäksi hän menestyi teatteriohjaajana.

Tietolaatikko

Reko Lundánin tuotanto

Romaanit, näytelmät ja kuunnelmat

Kutsumattomia vieraita : laulunäytelmä. WSOY, 2006
Viikkoja, kuukausia : romaani. Toinen tekijä: Tina Lundán. WSOY, 2006
Rinnakkain : romaani. WSOY, 2004
Tarpeettomia ihmisiä : näytelmä. WSOY, 2003
Ihmisiä hyvinvointivaltiossa : näytelmä. Kirja kerrallaan, 2003 (Lasipalatsi)
Ilman suuria suruja : romaani. WSOY, 2002
Teillä ei ollut nimiä : näytelmä. Lasipalatsi, 2001
Aina joku eksyy : näytelmä. Lasipalatsi, 1999
Budapest Bengal tiger : näytelmä. Teksti ja ohjaus: Reko Lundan. 1995. KOM-teatteri
Matelijamuna : (työnimi) : kuunnelma. Dramaturgi: Pekka Ruohoranta. Yleisradio, 1993

Teosluettelo:
Tuulia Nieminen
Petri Ikonen

Lundán kirjoitti kuusi näytelmää teattereille. "Aina joku eksyy" oli Suomen ehdokas vuoden 2000 Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon saajaksi.

Viime vuosina huomiota on herättänyt etenkin Lundánin näytelmä Tarpeettomia ihmisiä. Siinä työttömäksi jäänyt mies ajautuu kriisiin elämässään ja alkaa purkaa tuskaansa väkivallalla parisuhteessa. Kirjailija korostikin, ettei teatterin tarkoitus ole pelkästään viihdyttää, vaan nostaa esiin kipeitäkin aiheita.

Yksilön puolustamisen lisäksi Lundán tunnettiin laajojen yhteiskunnallisten ilmiöiden kuten talous- ja sosiaalipolitiikan kommentoijana. Hän tuli tunnetuksi laajalle yleisölle Ykkösen Aamu-TV:n Jälkiviisaissa nokkelana sanailijana.

Lundán sai vuonna 2002 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon teoksestaan "Ilman suuria suruja".

Reko Lundánia pidettiin vähäosaisten puolustajana. Hän on sai mm. Arskan patsaan asunnottomuuden eteen tehdystä työstä ja Sosiaaliturvan tunnustuspalkinnon sosiaaliturvan pulmakohtien tuomisesta keskusteluun.

Reko Lundán menehtyi Helsingissä 27.10.2006. Hänellä oli aivokasvain.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto