Hyppää pääsisältöön

Reko Lundán - epäkohtien tarkastelija

Reko Lundán tunnettiin ajankohtaisista asioista kirjoittavana näytelmäkirjailijana. Kirjailijan uran lisäksi hän menestyi teatteriohjaajana.

Tietolaatikko

Reko Lundánin tuotanto

Romaanit, näytelmät ja kuunnelmat

Kutsumattomia vieraita : laulunäytelmä. WSOY, 2006
Viikkoja, kuukausia : romaani. Toinen tekijä: Tina Lundán. WSOY, 2006
Rinnakkain : romaani. WSOY, 2004
Tarpeettomia ihmisiä : näytelmä. WSOY, 2003
Ihmisiä hyvinvointivaltiossa : näytelmä. Kirja kerrallaan, 2003 (Lasipalatsi)
Ilman suuria suruja : romaani. WSOY, 2002
Teillä ei ollut nimiä : näytelmä. Lasipalatsi, 2001
Aina joku eksyy : näytelmä. Lasipalatsi, 1999
Budapest Bengal tiger : näytelmä. Teksti ja ohjaus: Reko Lundan. 1995. KOM-teatteri
Matelijamuna : (työnimi) : kuunnelma. Dramaturgi: Pekka Ruohoranta. Yleisradio, 1993

Teosluettelo:
Tuulia Nieminen
Petri Ikonen

Lundán kirjoitti kuusi näytelmää teattereille. "Aina joku eksyy" oli Suomen ehdokas vuoden 2000 Pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon saajaksi.

Viime vuosina huomiota on herättänyt etenkin Lundánin näytelmä Tarpeettomia ihmisiä. Siinä työttömäksi jäänyt mies ajautuu kriisiin elämässään ja alkaa purkaa tuskaansa väkivallalla parisuhteessa. Kirjailija korostikin, ettei teatterin tarkoitus ole pelkästään viihdyttää, vaan nostaa esiin kipeitäkin aiheita.

Yksilön puolustamisen lisäksi Lundán tunnettiin laajojen yhteiskunnallisten ilmiöiden kuten talous- ja sosiaalipolitiikan kommentoijana. Hän tuli tunnetuksi laajalle yleisölle Ykkösen Aamu-TV:n Jälkiviisaissa nokkelana sanailijana.

Lundán sai vuonna 2002 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon teoksestaan "Ilman suuria suruja".

Reko Lundánia pidettiin vähäosaisten puolustajana. Hän on sai mm. Arskan patsaan asunnottomuuden eteen tehdystä työstä ja Sosiaaliturvan tunnustuspalkinnon sosiaaliturvan pulmakohtien tuomisesta keskusteluun.

Reko Lundán menehtyi Helsingissä 27.10.2006. Hänellä oli aivokasvain.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto