Hyppää pääsisältöön

Amin Asikainen haastattelussa

Kirkkonummelainen nyrkkeilijä voitti keskisarjan Euroopan mestaruuden toukokuussa 2006. Ammattinyrkkeilyn edellisestä suomalais-EM:stä oli kulunut 42 vuotta.

Tietolaatikko

Amin Asikainen puolusti EM-titteliään ensimmäisen kerran voitokkaasti Alexander Siposia vastaan lokakuussa 2006. Tammikuussa 2007 käydyssä EM-ottelussa italialaista Lorenzo Di Giacomoa vastaan hän säilytti tittelinsä edelleen. Sebastian Sylvester riisti EBU-mestaruuden takaisin Asikaiselta kesäkuussa 2007.
Amikainen jatkoi uraansa otteluvoitoin. Hän hävisi kuitenkin uudet EM-kamppailut marraskuussa 2008 ja syyskuussa 2009 teknisellä tyrmäyksellä.
Vuonna 2010 Asikainen vaihtoi painoluokkaa ylempään keskisarjaan. Hän voitti kaksi ottelua, mutta hävisi EM-ottelun Piotr Wilczewskia vastaan maaliskuussa 2011. Tämän jälkeen Asikainen ilmoitti lopettavansa uransa.
Suomen ensimmäinen ammattinyrkkeilyn Euroopan mestari oli Elis Ask, joka voitti tittelin kevyessä sarjassa vuonna 1951
Risto Luukkonen saavutti EM:n kärpässarjassa vuonna 1959 ja kääpiösarjassa vuonna 1963
Olli Mäki otti Euroopan mestaruuden vuonna 1964 kevyessä sarjassa.

Amin Asikainen syntyi suomalais-marokkolaiseen perheeseen vuonna 1976.

Ensimmäisen Suomen mestaruutensa hän voitti vuonna 1996 sarjassa alle 67 kg. Amatöörien Suomen mestaruuksia Asikainen keräsi kaikkiaan neljä.

Asikainen aloitti ammattilaisuransa vuonna 2001. EU:n keskisarjan (72,6 kg) mestaruuden hän voitti toukokuussa 2006 tyrmättyään ranskalaisen Christophe Tendilin. EBU:n (European Boxing Union) mestaruuden Asikainen riisti kesäkuussa 2006 saksalaiselta Sebastian Sylvesteriltä.

Asikaisen managerina toimi Pekka Mäki, jonka isä Olli Mäki voitti kevyen sarjan Euroopan mestaruuden vuonna 1964.

Vaatimaton Asikainen toteaa haastattelussa, ettei mestaruus ollut vielä tuonut isoja rahoja. "Pitää vielä mennä kunnan hommiin", liikuntapaikkojen hoitaja sanoo.

Haastattelua tehtäessä hän tähtäsi tulevaisuudessa myös MM-otteluun. "Otetaan sieltä voitto kotiin, ei siinä sen kummempaa."

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto