Hyppää pääsisältöön

Itsenäisyyspäivä sodan varjossa

Ensimmäistä talvisodan jälkeistä itsenäisyyspäivää 6.12.1940 vietettiin hartaissa ja isänmaallisissa tunnelmissa. Takana oli ”105 kunnian päivää” kestänyt ankara taistelu maan itsenäisyydestä. Rauhasta maksettu hinta oli kallis.

Talvisodassa oli kaatunut lähes 28 000 ja haavoittunut 44 000 suomalaista. Yli 420 000 ihmistä oli menettänyt kotinsa ja joutunut evakkoon.

Alueluovutuksiin kuuluivat Karjalan kannas, Laatokan Karjala, osa Sallan kunnasta ja osa Kalastajasaarentoa Petsamosta. Kolme kaupunkia eli Viipuri, Käkisalmi ja Sortavala oli menetetty.

Sodan läheisyys leimasi vuoden 1940 itsenäisyyspäivää. Vain muutamaa kuukautta aiemmin Neuvostoliitto oli miehittänyt Baltian maat. Viro, Latvia ja Liettua menettivät itsenäisyytensä ja Suomessa pelättiin samaa kohtaloa.

Moskovan rauhan ankarat ehdot jättivät syvät jäljet. Vaikka nyt oli siirrytty rauhan kauteen, rauhan pysyvyys tuntui epätodennäköiseltä. Suursota riehui ympärillä ja Suomikin pelkäsi uutta sotaa.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa alettiin esittämään myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto