Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Vaarallisia otsonaattoreita

otsonaattori (copyright YLE/videokuvaa)
Viranomaiset ovat huolissaan huoneilmaa otsonoivien laitteiden terveysriskeistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kansaterveyslaitoksen lausunnon mukaan ilmanpuhdistimina myytyjä laitteita ei pidä käyttää tiloissa, joissa on ihmisiä. Hengitysilmassa oleva otsoni ei edistä terveyttä, vaan on terveysriski. Otsonointibisnes on laajentunut voimakkaasti viimeisen viiden vuoden aikana.

Ongelmana ovat otsonia tuottavat laitteet, joita myydään asuintilojen ilmanpuhdistukseen ja jatkuvaan käyttöön, toteaa ylilääkäri Tuula Putus Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Jos on joku laite, joka tuottaa otsonia ilmaan, niin se on siinä tilassa oleskeleville ihmisille terveysriski. Otsoni on hengitysteitä hyvin voimakkaasti ärsyttävä kaasu, ja se aiheuttaa oireita ja sairautta. Se ei edistä terveyttä, vaan se aiheuttaa sairautta.

- Pahimmillaan otsoni aiheuttaa veriyskää ja keuhkopöhöä. Hyvin vakavia keuhkovaurioita syvällä keuhkokudoksessa, toteaa Putus.

Laajentuva ilmiö

haastettelu (copyright YLE/videokuvaa)
Ilmiö on räjähtänyt käsiin muutaman viime vuoden aikana. Laitteiden maahantuojia, valmistajia ja myyjiä on kymmeniä, sadat firmat tarjoavat otsonointipalveluja. Yleisenä väittämänä on otsonin terveellinen vaikutus, meri-ilman raikkaus.

- Kun niitä markkinointiväittämiä lukee, niin kyllä siitä maallikko saa käsityksen, että otsoni on terveellistä. Ja että otsoni on hengitysilmassa hyvää ja hyödyllistä. Tällaiset väitteet ovat harhaanjohtavia.

- Käsittely täytyy tehdä suljetussa tilassa, jossa ei ole ihmisiä läsnä, painottaa ylilääkäri Tuula Putus.

Ilmansaasteena otsoni tappaa pelkästään Euroopassa 21 tuhatta ihmistä vuodessa. Silti terveysväittämiä perustellaan sillä, että otsonaattorit tuhoavat hengitysilman epäpuhtaudet. Tämä pitää paikkansa, mutta pitoisuudet ovat tuolloin ihmiselle vaarallisia. Jos ne ovat sallituissa arvoissa, eivät epäpuhtaudetkaan häviä.

- Mikrobit ovat hyvin kestäviä ja edellyttävät hyvin korkeita pitoisuuksia. Sellaisia, että ne ovat ihmiselle haitallisempia kuin näille mikrobeille.

- Otsonoinnissa voi syntyä myös muita yhdisteitä, jotka ovat ihmiselle haitallisia.

Vääriä suosituksia

asumisterveysliitto (copyright YLE/videokuvaa)
Asumisterveysliitto, Hengitysliitto ja Allergia- ja astmaliitto ovat lausunnon pyytäjät. Järjestöt havahtuivat, kun kentältä tuli viestiä otsonaattoreiden holtittomasta käytöstä.

- Meille on tullut satoja yhteydenottoja, joissa tiedustellaan näiden laitteiden sopivuutta ja suositeltavuutta, kertoo rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö Asumisterveysliitosta.

Otsonaattoreita on asennettu rakennuksiin myös siinä toivossa, ettei kalliisiin saneeraustoimiin tarvitsisi ryhtyä. Lopputuloksena on kosteusvaurion aiheuttamien terveyshaittojen paheneminen.

- Perheelle on uskoteltu, että on turvallista asua asunnossa, jonka homevauriota korjataan, kun asuntoon vain tuodaan otsonaattori terveyttä tuomaan, kertoo rakennusterveysasiantuntija Rämö.

Jari Vaara / Kuningaskuluttaja

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.