Hyppää pääsisältöön

Meripojat ketterinä kuin keväiset oravat - Suomen Joutsen merellä vuonna 1940

“Ketterinä kuin keväiset oravat” kiipeilivät meripojat koululaiva Suomen Joutsenen mastoissa. Välirauhan aikana vuonna 1940 kuvatussa hienossa filmissä kerrotaan fregatti Suomen Joutsenen ja sen miehistön reippaasta toiminnasta.

Kolmimastoinen Suomen Joutsen rakennettiin rahtialukseksi Ranskassa vuonna 1902. Suomen valtio hankki sen koululaivaksi vuonna 1930.

Fregatti toimi aluksi rahtiliikenteessä Atlantilla ja Tyynellä valtamerellä. Ennen sotaa aluksella tehtiin kahdeksan pitkää valtameripurjehdusta.

Fregatin historia on värikäs. Talvi- ja jatkosodan aikana Suomen Joutsen toimi sukellusveneiden ja torpedoveneiden emälaivana.

Sodan jälkeen aluksella purjehdittiin koulutus- ja edustuspurjehduksia Itämerellä. Vuodesta 1961 alkaen fregatti toimi merimiesammattikouluna Turussa Aurajoen rantaan kiinnitettynä.

Vuonna 1991 Suomen Joutsen siirtyi Turun kaupungin omistukseen museolaivaksi. Nykyisin fregatti on osa Forum Marinum museota.

Suomen Joutsenen päällystöä kahvitauolla laivan kannella.
Suomen Joutsenen päällystöä. Suomen Joutsenen päällystöä kahvitauolla laivan kannella. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen
Meripojat työssään
Meripojat työssään. Meripojat työssään Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen
Hanurinsoittaja Suomen Joutsenen kannella.
Hanurinsoittajaakin tarvitaan. Hanurinsoittaja Suomen Joutsenen kannella. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen
Meripojat kiipeävät mastoon.
Välillä on kiivettävä mastoon. Meripojat kiipeävät mastoon. Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen
Suomen Joutsen merellä
Suomen Joutsen oli merellä komea näky. Suomen Joutsen merellä Kuva: Yle Elävä arkisto, kuvanauha Suomen Joutsen

Suomen Joutsen -ohjelman tekijät

Suomen Filmiteollisuus Oy 10.5.1940
Selostus: Reino Hirviseppä
Kuvaus: Kalle Peronkoski
Äänitys: Kurt Vilja

Lue lisää:

Merimiehet kiipeävät mastoon.

Suomen Joutsen toimi myös kouluna

Kunniakas Suomen Joutsen ehti aikoinaan toimia myös merimiesten ammattikouluna. Aurajoen rantaan kiinnitetty fregatti koulutti lähes 4000 merimiestä.

Lue lisää:

Suomen Joutsenen miehistöä kannella.

Suomen Joutsen kynti maailman meriä

Maineikas Suomen Joutsen ehti tehdä ennen toista maailmansotaa peräti kahdeksan pitkää valtameripurjehdusta.

Lue lisää:

Turku juhli komeasti kesällä 1961

Jopa latinankielisiä puheita pidettiin Turussa kesällä 1961, kun Suomen Joutsen vihittiin merimiesammattikouluksi ja kun Turun linnan mittavat kunnostustyöt saatiin päätökseen.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto