Hyppää pääsisältöön

Ohjus Inarijärvessä

Inarin kartta
Inarijärven sijaintia ja risteilyohjuksen tulosuuntaa osoittava uutisgrafiikkakartta (1985). Inarin kartta Inari,Yle Elävä arkisto

Joulukuun 28. päivänä 1984 Norjassa havaittiin, että Suomen ja Norjan ilmatilassa olisi ollut neuvostoliittolainen risteilyohjus. Tapauksesta syntyi laaja kansainvälinen kiistely aina Yhdysvaltoja ja Natoa myöten.

Suomalaiset viranomaiset eivät aluksi myöntäneet tai tienneet, että Suomen ilmatilaa oli rikottu. Norja kertoi havainnosta sen ilmatilassa. Inarijärven alueella useat ihmiset olivat kuulleet räjähdyksen, mutta rajavartiosto ei ollut saanut asiasta mitään tietoa. Lapin rajavartiosto lupasi, että mahdollisesti löytyvästä ohjuksesta tiedotetaan heti julkisuuteen. Rajavartiolaitoksen eversti arvioi TV-uutisille, että hän piti silminnäkijähavaintojen valossa räjähdystä todennäköisenä, mutta sen alkuperää ei voitu vielä tietää.

Norja jätti jo vuoden alussa vastalauseen Neuvostoliitolle alueloukkauksen johdosta.

Tammi-helmikuun vaihteessa sukeltajat löysivät useita ohjuksen osia. Jo ensimmäiset löydöt todistivat, että kyseessä oli maali- eikä risteilyohjus.

Seuraavina päivinä Yhdysvallat kuitenkin syytti Neuvostoliittoa, että kyse oli harhautuneesta risteilyohjuksesta. USA:n mukaan kyse oli risteilyohjuksesta, joka harhautui Suomen puolelle ja jonka Mig-hävittäjät ampuivat alas Suomen ilmatilan yläpuolella. Kohu kuitenkin laantui.

Neuvostoliitto tunnusti 4. tammikuuta 1985, että sen maalina käyttämä ohjus oli harhautunut Suomen puolelle. Suurlähettiläs Sobolev kertoi Suomen ulkoministerille Paavo Väyryselle, että Barentsinmerellä olleissa harjoituksissa oli harhautunut yksi maaliohjus Suomen puolelle. Neuvostoliitto pahoitteli tapahtunutta, ja Suomen ulkoministeriö hyväksyi pahoittelun. Tiedotteessaan Neuvostoliitto kertoi, että kyseessä oli lentävä maali, mutta sen tarkempia teknisiä tietoja asiasta ei annettu.

TV-uutisten haastattelema Aili Kuuva kertoo, kuinka esine räjähti ja jatkoi matkaansa kovaäänisesti. Hän luuli ohjusta meteoriksi. Ulkomaiset toimittajat arvostelivat, etteivät Suomen viranomaiset pitäneet lehdistöä ajan tasalla.

Kommentit