Hyppää pääsisältöön

Renny Harlin käy kotimaassa

Suomalaisohjaaja puhuu Jussi Parviaisen haastattelussa urastaan, elokuvahaaveistaan, amerikkalaisuudesta, rakkaudesta, uskonnosta ja kuolemasta.

Jos Harlinilla olisi mahdollisuus filmata Suomessa, kyseeseen voisi tulla sotaelokuva tai vaikkapa Sibelius-aihe.

Suomi tuntui Hollywoodista katsoen väkisinkin pieneltä. Kaliforniassa amerikkalaistui tahtomattaan, mutta se ei merkinnyt amerikkalaisen kulttuurin ihannointia.

Harlinin tuotantoon kuului lähinnä seikkailu- ja toimintaelokuvia, rock-komediaa jne. Hän pyrki silti peilaamaan niissä aikaansa.

Tulevaisuudessa kiinnostaisivat elokuvat, joilla on enemmän yhteiskunnallista merkitystä - Oliver Stonen filmien tapaan. Intiimit aiheet ja ympäristönsuojelu olivat Harlinin sydäntä lähellä.

Ohjaaja uskoi, että Suomessa häntä haukuttiin selän takana yhä nollaksi.

Kaupallisen ohjaajan maineestaan huolimatta hänen päämääränään ei ollut tehdä filmejä, jotka tuovat rahaa. Hän halusi tehdä ennen kaikkea hyviä elokuvia. Ne tosin tuottavat rahaa, koska ihnmiset haluavat nähdä ne.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto