Hyppää pääsisältöön

Esseisti ja kriitikko Anne Fried

Itävallassa syntynyt, Suomeen 1960-luvulla asettunut kirjailija kertoo elämänsä kiinnekohdista ja kuvailee suhdettaan muuttuvaan maailmaan.

Tietolaatikko

Anne Friedin tuotantoa:

Thank you for these illusions - translations of Poems by Finnish women writers. 1981. (WSOY)

Elämän värit. Suom. Annikki Suni. 1987. (Otava)

Wo man in Frieden sterben kann. Lempeän kuoleman tyyssija. 1988. (Otava)

Kirjailijan kutsu. 1989. (Otava)

Pieniä sanoja sinulle elämästä. 1991. (Otava)

Lisälehtiä. 1992. Suom. Oili Suominen. (Otava)

Kaipauksen hiljaiset äänet. 1994.(Otava)

Elämän värit: Lisälehtiä. 1997.(Otava)

Avoimin silmin. 1997. (Kirjapaja)

Todelliseksi maailmankansalaiseksi luonnehdittu Anne Fried (1903-1998) asui ennen Suomeen muuttoaan Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Anne Friedin nuoruutta varjostivat maailmansodat, Espanjan sisällissota ja Hitlerin valtaannousun aika.

Juutalaisen wieniläisperheen tytär opiskeli 1920-luvulla Saksassa, Heidelbergin ja Tuebingenin yliopistoissa. Filosofian tohtoriksi hän valmistui vuonna 1926. Seuraavana vuonna hän muutti Ranskaan ja avioitui unkarilaisen taidemaalarin, Theodore Friedin kanssa. Avioliiton kariuduttua 1938 Anne Fried muutti poikansa kanssa Yhdysvaltoihin, ja teki siellä yli 30 vuoden mittavan uran opettajana, sosiaalityöntekijänä ja setlementtijohtajana.

Suomeen Anne Fried muutti vuonna 1969.

Suomessa hän tuli tunnetuksi sekä kirjailijana, tutkijana ja kriitikkona että kokemuksellisen elämänviisauden lähettiläänä. Hänen keskeisiä teoksiaan ovat muistelmateos Elämän värit ja saattohoitoa käsittelevä Lempeän kuoleman tyyssijat. Fried julkaisi myös mm. käännösvalikoiman suomalaista naislyriikkaa.

Teksti: Rita Landström

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto