Hyppää pääsisältöön

Esseisti ja kriitikko Anne Fried

Itävallassa syntynyt, Suomeen 1960-luvulla asettunut kirjailija kertoo elämänsä kiinnekohdista ja kuvailee suhdettaan muuttuvaan maailmaan.

Tietolaatikko

Anne Friedin tuotantoa:

Thank you for these illusions - translations of Poems by Finnish women writers. 1981. (WSOY)

Elämän värit. Suom. Annikki Suni. 1987. (Otava)

Wo man in Frieden sterben kann. Lempeän kuoleman tyyssija. 1988. (Otava)

Kirjailijan kutsu. 1989. (Otava)

Pieniä sanoja sinulle elämästä. 1991. (Otava)

Lisälehtiä. 1992. Suom. Oili Suominen. (Otava)

Kaipauksen hiljaiset äänet. 1994.(Otava)

Elämän värit: Lisälehtiä. 1997.(Otava)

Avoimin silmin. 1997. (Kirjapaja)

Todelliseksi maailmankansalaiseksi luonnehdittu Anne Fried (1903-1998) asui ennen Suomeen muuttoaan Saksassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Anne Friedin nuoruutta varjostivat maailmansodat, Espanjan sisällissota ja Hitlerin valtaannousun aika.

Juutalaisen wieniläisperheen tytär opiskeli 1920-luvulla Saksassa, Heidelbergin ja Tuebingenin yliopistoissa. Filosofian tohtoriksi hän valmistui vuonna 1926. Seuraavana vuonna hän muutti Ranskaan ja avioitui unkarilaisen taidemaalarin, Theodore Friedin kanssa. Avioliiton kariuduttua 1938 Anne Fried muutti poikansa kanssa Yhdysvaltoihin, ja teki siellä yli 30 vuoden mittavan uran opettajana, sosiaalityöntekijänä ja setlementtijohtajana.

Suomeen Anne Fried muutti vuonna 1969.

Suomessa hän tuli tunnetuksi sekä kirjailijana, tutkijana ja kriitikkona että kokemuksellisen elämänviisauden lähettiläänä. Hänen keskeisiä teoksiaan ovat muistelmateos Elämän värit ja saattohoitoa käsittelevä Lempeän kuoleman tyyssijat. Fried julkaisi myös mm. käännösvalikoiman suomalaista naislyriikkaa.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto