Hyppää pääsisältöön

Maa, jossa kaikki on mahdollista

Itäisen naapurimaamme kulttuurihistoriaa ja näkökulmia venäläisyyteen. Professori Riitta Pyykön toimittama ohjelmasarja tarjoaa taustaa ajankohtaisille tapahtumille.

Yksinäisillä totuudenpuhujilla on juurensa niin venäläisessä kirjallisuudessa kuin tieteessä ja yhteiskunnallisessa elämässäkin. Sarjan ensimmäinen osa selvittää, mistä totuutta julistaneet jurodivyit periytyivät ja millaista elämää he viettivät.

Toisessa osassa aiheena on suomalaisille melko vieras venäläinen nimi- ja puhuttelukäytäntö ja sen historia.

Kolmannessa osassa paneudutaan kaunokirjallisuuden erityisasemaan ja mm. siihen, miten klassikoista tuli välittäjiä vallan ja yhteisön välille, ja samalla vallan opponentteja.
Venäläisten erityispiirteenä pidetään huumorintajua. Sarjan neljännessä osassa selviää, mille itänaapuri nauraa. Vitsit kertovat komiikan ohella arvoista, asenteista ja uskomuksista. Neuvostoaikana vitsien kerronta loi oman antimaailmansa, jossa kaikki tekivät ja sanoivat odottamattomia asioita. Naurun kohteeksi päätyivät niin Brežnev kuin perestroikakin.

Sarjan viimeinen osa vie pelureiden maailmaan. 1800-luvulla korttipeleillä ja ruletilla, sattumalla ja kohtalolla, oli vahva asema niin kirjallisuudessa kuin ihmisten mielissäkin.

Teksti: Rita Landström