Hyppää pääsisältöön

Maa, jossa kaikki on mahdollista

Itäisen naapurimaamme kulttuurihistoriaa ja näkökulmia venäläisyyteen. Professori Riitta Pyykön toimittama ohjelmasarja tarjoaa taustaa ajankohtaisille tapahtumille.

Yksinäisillä totuudenpuhujilla on juurensa niin venäläisessä kirjallisuudessa kuin tieteessä ja yhteiskunnallisessa elämässäkin. Sarjan ensimmäinen osa selvittää, mistä totuutta julistaneet jurodivyit periytyivät ja millaista elämää he viettivät.

Toisessa osassa aiheena on suomalaisille melko vieras venäläinen nimi- ja puhuttelukäytäntö ja sen historia.

Kolmannessa osassa paneudutaan kaunokirjallisuuden erityisasemaan ja mm. siihen, miten klassikoista tuli välittäjiä vallan ja yhteisön välille, ja samalla vallan opponentteja.
Venäläisten erityispiirteenä pidetään huumorintajua. Sarjan neljännessä osassa selviää, mille itänaapuri nauraa. Vitsit kertovat komiikan ohella arvoista, asenteista ja uskomuksista. Neuvostoaikana vitsien kerronta loi oman antimaailmansa, jossa kaikki tekivät ja sanoivat odottamattomia asioita. Naurun kohteeksi päätyivät niin Brežnev kuin perestroikakin.

Sarjan viimeinen osa vie pelureiden maailmaan. 1800-luvulla korttipeleillä ja ruletilla, sattumalla ja kohtalolla, oli vahva asema niin kirjallisuudessa kuin ihmisten mielissäkin.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto