Hyppää pääsisältöön

Onko rock saatanasta?

Seinäjokelaiset helluntainuoret julkaisivat 1980-luvun puolivälissä kasetin, joka esitti todisteita heavy rockin moraalittomuudesta ja jumalattomuudesta.

Uskovaisten nuorten kasetti "Rock´n rollin maailma" kertoi hevirokin edistävän saatananpalvontaa, yllyttävän laittomuuksiin ja kapinointiin, vääristelevän jumalansanaa ja ihannoivan haureutta, huumeita ja homoseksuaalisuutta.

Erityisen vaarallisia olivat ns. takaperoiset viestit, joita oltiin löytävinään eräiltä levyiltä, kun niitä pyöritettiin taaksepäin. Nämä sanomat iskostuivat kuulijan aivoihin huomaamatta.

Evankelisluterilainen kirkko suhtautui rockiin paljon myönteisemmin. Sen piirissä toimivat 1980-luvulla jo "rockpastori", kristillinen heavy-yhtye jne.

Läänintaiteilija Pertti "Veltto" Virtanen kommentoi ohjelmassa helluntailiikkeen rockväitteitä.

Ohjelmaotteisiin sisältyvän Blackie Lawlessin haastattelun ovat tehneet Marjaana Mykkänen, Sohvi Sirkesalo ja Liisa Akimof vuonna 1985 ohjelmaan Kamoon - kielet poikki.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto