Hyppää pääsisältöön

Kulttuurimatkalla muinaiseen Egyptiin

Jorma Kallenaution toimittamassa ohjelmasarjassa tutustutaan muinaisen Egyptin kulttuuriin ja egyptologian saloihin. Oppaana on professori Rostislav Holthoer.

Tietolaatikko

Ohjelmasarjassa oppaana toiminut Upsalan yliopiston professori, Helsingin yliopiston dosentti Rostislav Holthoer (1937–97), oli egyptologian uranuurtaja Suomessa. Hän perusti Suomen Egyptologisen seuran 1969 ja toimi sen puheenjohtajana. Rostislav Holthoer tuli tunnetuksi myös taitavana tieteen popularisoijana.

Egyptin varhaisimmat kulttuurilöydöt ovat n. vuodelta 5000 ekr.

Maan varsinainen historia alkaa n. 2850 ekr.

AJANJAKSOJA:
Vanha valtakunta 2660-2160 ekr.
Keskimmäinen valtakunta 2040-1785 ekr.
Uusi valtakunta 1580-1075 ekr.

Muinainen Egypti Niilin laaksossa ja sen suistossa muodosti omalaatuisen ja eristäytyneen elämänpiirin.

Aikajärjestyksessä toisen suuren kulttuurin ihmiskunnan historiassa luoneet egyptiläiset pitivät itseään jumalten valittuna kansana. Maallinen elämä koettiin vain lyhyeksi koetusajaksi ikuista elämää varten. Ikuisuuden vertauskuvallinen ilmaiseminen huipentui pyramideissa.

Ohjelmasarja vie Kairon egyptiläiseen museoon, Sakkaran ja Gizan pyramideille, muinaisen The-ben temppeli-alueille ja Kuninkaiden laaksoon.

Lisäksi vieraillaan Wadi Natrun lähes 2000 vuotta vanhoissa luostareissa ja hellenistisen kulttuurin keskuksessa Alexandriassa.

Teksti: Rita Landström