Hyppää pääsisältöön

Inarin eläjiä

Ihmisiä ja elämää Lapissa Inarijärven itäreunalla, Posti-Antin reitin varrella.

Suomen kolmanneksi suurin järvi – Inarijärvi - on valtatie, mutta vain niille, jotka tuntevat sen karikot.

Postimies Antti Kuusisto lähtee kerran viikossa Suomen pisimmälle sisävesi-postireitille Inarille. Matka kestää pari vuorokautta ja kilometrejä taittuu kolme sataa.

Posti-Antin matkassa tutustutaan Inarin asukkaisiin ja keskustellaan Lapin luonnon muuttumisesta, pohjoisen elinkeinotoiminnasta ja siitä, miten unkarilainen päätyy Lappiin asumaan.

Kivisten ja jyrkkien rantojen Inari on Euroopan suurjärvistä pohjoisin. Kesällä 1974 kuvatussa dokumentissa aprikoidaan yli 3000 saarta käsittävän Inarijärven pitkien ja kapeiden salmien jäätilannetta.

Teksti: Rita Landström

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto