Hyppää pääsisältöön

Inarin eläjiä

Ihmisiä ja elämää Lapissa Inarijärven itäreunalla, Posti-Antin reitin varrella.

Suomen kolmanneksi suurin järvi – Inarijärvi - on valtatie, mutta vain niille, jotka tuntevat sen karikot.

Postimies Antti Kuusisto lähtee kerran viikossa Suomen pisimmälle sisävesi-postireitille Inarille. Matka kestää pari vuorokautta ja kilometrejä taittuu kolme sataa.

Posti-Antin matkassa tutustutaan Inarin asukkaisiin ja keskustellaan Lapin luonnon muuttumisesta, pohjoisen elinkeinotoiminnasta ja siitä, miten unkarilainen päätyy Lappiin asumaan.

Kivisten ja jyrkkien rantojen Inari on Euroopan suurjärvistä pohjoisin. Kesällä 1974 kuvatussa dokumentissa aprikoidaan yli 3000 saarta käsittävän Inarijärven pitkien ja kapeiden salmien jäätilannetta.

Teksti: Rita Landström

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto