Hyppää pääsisältöön

Lapinmatkailun monet kasvot

Tv-dokumentissa tarkastellaan 1980-luvun lapinmatkailua elinkeinona, elämysteollisuutena ja vapaa-ajan viettotapana.

1920-luvulla alkanut Lapin erähenkinen luontoretkeily muuttui 1960-luvun jälkipuoliskolla massamatkailuksi. Matkailun luonne itsenäisenä elinkeinona vahvistui kun valtion ja Suomen Matkailijayhdistyksen vauhdittamaan matkailuteollisuuteen alkoivat investoida myös ammattijärjestöt, yritykset ja yhteisöt.

Mitä ja minkälainen oli se Lappi, jota 1980-luvulla haluttiin myydä ja markkinoida? Aiheesta puhuvat matkailualan yrittäjät mm. Levillä, Saariselällä, Pyhätunturilla ja Muonion Olostunturilla.

Ohjelma kertoo ajasta, jolloin matkailurakentamiseen sijoitettiin miljoonia, ja matkailusta oli muodostumassa Lapin peruselinkeino. Tunturimaisemien lisäksi ohjelmassa nähdään välähdyksiä mm. moottorikelkkakilpailusta ja kullanhuuhdontakisoista Sodankylän Tankavaarassa.

Teksti: Rita Landström