Runoilijat Markku Into ja Seppo Lahtinen keskustelevat beatrunouden pioneerista Allen Ginsbergistä ja "renttukirjailijana" tunnetusta Charles Bukowskista.
Tietolaatikko
Allen Ginsbergin teoksista on julkaistu suomeksi kirjat Huuto ja muita runoja (suom. 1963), Kuolema Van Goghin korvalle (1963), Huudon jälkeen (1999) ja Luurankohuutoja (2002)
Charles Bukowskin suomennettuja teoksia ovat mm. Kaupungin kaunein tyttö (suom. 1989), Kuuman veden musiikkia (2005), Naisia (1981), Postitoimisto (1986), Rakkaus on koira helvetissä (1984) ja Vanhan likaisen miehen juttuja (2005)
Allen Ginsberg (1926 - 1997) oli 1950-luvulla julkisuuteen nousseen beatkirjallisuuden tunnetuimpia nimiä Jack Keroaucin ja William S. Burroughsin ohella.
Ginsberg oli vaihtoehtoliikkeiden edelläkävijä, joka kritisoi yhdenmukaistavaa Moolok-yhteiskuntaa.
Hänen vuonna 1956 ilmestynyt Huuto-runonsa sai suorasukaisen seksuaalisanastonsa vuoksi siveettömyyssyytteen, joka kuitenkin kumottiin oikeudessa.
Saksassa syntynyt Charles Bukowski (1920 - 1994) oli runoilija ja prosaisti, jonka tyyliä on kuvattu "nyrkkeilyksi": siinä annetaan iskuja iskujen perään.
Bukowskin kaihtelematon kielenkäyttö ja juoppo sankari Henry Chinaski toivat hänelle machon renttukirjailijan maineen, eikä kirjailija itsekään epäröinyt kutsua itseään "vanhaksi likaiseksi mieheksi".
Ginsbergin Huudosta tehtiin Porin jazzfestivaaliin vuonna 1969 sovitus kolmelle näyttelijälle ja jazztriolle. Oheisessa klipissä radion ohjaaja Kurt Nuotio ja säveltäjä Henrik Otto Donner esittelevät teoksen ennen sen ensimmäistä radiolähetystä. Itse runoesitystä ei voida Elävässä arkistossa julkaista tekijänoikeussyistä.
Huuto-esityksen radiointi aiheutti sittemmin eduskuntakyselyn, jonka allekirjoitti 83 kansanedustajaa. Kommunistisen liikenneministerin Paavo Aition mukaan "ohjelma ei täyttänyt yleisradio-ohjelmille asetettavia vaatimuksia". Teatteriosaston päällikkö Pekka Lounela sai Yleisradion johtokunnalta asian johdosta muistutuksen äänin 4–3.
Ginsbergin omaa ääntä on kuultavissa uutisvälähdyksessä, joka on radioitu runoilijan vieraillessa Suomessa vuonna 1983.
Teksti: Jukka Lindfors