Hyppää pääsisältöön

Maagisen realismin taitaja Harri Tapper

Kirjailija Harri Tapper on kirjoittanut yli 60 vuotta. Vuonna 1929 syntyneen kirjailijan laajaan tuotantoon kuuluu romaaneja, novelleja, näytelmiä ja lyriikkaa.

Tietolaatikko

Harri Tapper, s. 1929, Saarijärvi.

Opettajanakin toimineen Tapperin Muistelmaromaanit "Näin syntyvät revontulet" (1990), "Kerrothan, oi koivu" (1993) ja "Tulva" (1995) muodostavat trilogian, joka kertoo Tapperin taiteilijaveljesten elämänvaiheista. Trilogia täydentyi vielä jatko-osalla "Missä kurkien aura on" vuonna 1998.

Tapperin tuotannolle on ominaista kuvata historiaa yksilöiden, perheiden tai sukujen kokemusten kautta. Kirjallisuuden valtionpalkinnon vuonna 2003 saanut romaani "Pitkäsuisten suku" seuraa suvun tarinaa 300 vuoden ajan.

Tapperin kieli on rikasta, ja kerrontaan sisältyvä huumori ja fantasiat keventävät vaikeiden asioiden käsittelyä.

Teksti: Sari Pippuri

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto