Hyppää pääsisältöön

Lääkäri Lönnrot laati myyttisen suomalaisen sankaritarinan

Elias Lönnrot hakkuukone ja moottorisaha
Elias Lönnrot hakkuukone ja moottorisaha Kuva: Matti Kurkela / Yle Elias Lönnrot,Vienan reitti

Sammattilainen lääkäri Elias Lönnrot aloitti kansanperinteen talteenpanon vuonna 1828. Runonkeruuretkien pohjalta hänen päässään alkoi muodostua suuri kertomus Suomen kansan tarunhohtoisesta menneisyydestä ja sen sankareista.

Elias Lönnrot (1802-1884) julkaisi ensimmäisen kokoelmansa Kantele vuosina 1829–31. Vienan Karjalaan suuntautuneiden uusien retkien jälkeen hän alkoi eeppisten runokatkelmien pohjalta koota yhtenäistä tarinaa Väinämöisestä ja tämän kumppaneista.

Runokokous Väinämöisestä ilmestyi vuonna 1833, Kalevalan ensimmäinen laitos kaksi vuotta myöhemmin ja sen laajennettu laitos vuonna 1849. Lyyrisiä runoja ja balladeja sisältänyt Kanteletar julkaistiin vuosina 1840–1841.

Kalevala on vaikuttanut ratkaisevasti suomen kirjakielen kehittymiseen sivistyskieleksi. Toimittaja Aarre Nymanin haastateltavana on professori Väinö Kaukonen.

Kommentit