Hyppää pääsisältöön

Andy Warhol - kaikki on hyvää

Suomalainen kuvataiteilija J. O. Mallander haastatteli aikansa poptaiteen radikaaleinta nimeä ja underground-elokuvan pioneeria Tukholmassa vuonna 1968.

Slovakialaiset sukujuuret omannut Andy Warhol (1928 - 1987) tuli 1960-luvulla tunnetuksi epäsentimentaalisilla, sarjatyönä silkkipainetuilla pop-taideteoksillaan, joiden aiheet olivat mahdollisimman banaaleja ja populaareja, kuten Marilyn Monroe, säilykepurkit, Coca-Cola tai dollarin seteli. "Kaikki on hyvää", oli muuan hänen iskulauseistaan.

Warhol ei tunnustanut töidensä sisältävän yhteiskuntakritiikkiä tai ironiaa, vaikka aikalaiset sitäkin niissä näkivät. Dollarin seteli oli yksinkertaisesti aihe, joka kosketti taiteilijaa syvimmin. Hän ilmoitti tekevänsä taidetta vain ansaitakseen rahaa.

Myös Warholin elokuvat oli tehty ilman ilmeisiä taiteellisia päämääriä. Ne kuvasivat yksinkertaisia, pitkitettyjä tapahtumia, kuten syömistä (Eat, 1963), suudelmaa (Kiss, 1963) tai parturissa käyntiä (Haircut, 1963). Pisimpiä - ja monien mielestä koettelevimpia - olivat Sleep (1963) ja Empire (1964), joissa liikkumaton kamera kuvasi nukkuvaa ihmistä ja pilvenpiirtäjää tunti toisensa jälkeen.

New Yorkin seksuaalista ja huumehuuruista puolimaailmaa esittelevä Chelsea Girls (1966) aloitti Warholin menestysfilmien kauden. Samoihin aikoihin hän aloitti yhteistyön Velvet Underground -yhtyeen ja Lou Reedin kanssa.

Warholin vaikutus näkyi myös Suomen 1960-luvun avantgardetaiteessa. Kun hän saapui vuonna 1968 Tukholman Moderna Museetissa pidetyn näyttelynsä avajaisiin, oli paikalla myös kiitikko ja kuvataiteilija J. O. Mallander. Yleensä lakonisiin vastauksiin mieltynyt Warhol herkesi haastattelussa yllättävän monisanaiseksi.

Teksti: Jukka Lindfors