Hyppää pääsisältöön

Vaalit 1987: Oikeisto ja vasemmisto liittoon

1980-luvun lopulla Suomessa elettiin kiihtyvän nousukauden oloissa. Vuosikymmenen alusta jatkuneelle talouskasvulle ei näkynyt loppua. Työttömyysaste oli matala. Pankista sai lainaa kulutukseen.

Tietolaatikko

Äänestysprosentti: 76,4

Eduskunnan kokoonpano:

Suomen Sosiaalidemokraattinen Puolue 56

Kansallinen kokoomus 53

Keskustapuolue 40

Suomen Kansan Demokraattinen Liitto 16

Ruotsalainen Kansanpuolue 13

Suomen Maaseudun Puolue 9

Suomen Kristillinen Liitto 5

Vihreä Liitto 4

Demokraattinen vaihtoehto 4

Vuoden 1987 eduskuntavaalit muodostuivat voittoisiksi erityisesti kokoomukselle. Kokoomus nosti paikkamääränsä 44:stä 53:een, joka on sen kaikkien aikojen paras vaalitulos.

Suurimmat menetykset taas kärsi SKDL, jonka edustajamäärä putosi 27:stä 16:een vaalipuolueeksi perustetun Demokraattisen vaihtoehdon hajotettua sen rivejä. Myös SMP koki suuren kannatuksen laskun, edustajamäärä romahti 17:stä 9:ään.

Vuoden 1987 hallitusratkaisu muistetaan nk. kassakaappisopimuksesta. Keskustapuolueen, kokoomuksen ja RKP:n puheenjohtajat olivat teollisuusjohtajien aloitteesta solmineet ennen vaaleja salaisen aiesopimuksen, jossa ne sitoutuivat pyrkimään keskustan johtaman porvarihallituksen muodostamiseen.

Presidentti Mauno Koivisto oli kuitenkin saanut vihiä sopimuksesta. Hän ei valinnutkaan hallitustunnustelijaksi kokoomuksen puheenjohtajaa Ilkka Suomista vaan pankinjohtaja Harri Holkerin.

Holkerin SDP:n kanssa käynnistämät neuvottelut johtivat sinipunahallitukseksi kutsutun hallituksen syntyyn. Hallitukseen tuli seitsemän kokoomuksen ja kahdeksan SDP:n ministeriä sekä kaksi ministeriä RKP:stä ja yksi SMP:stä.

Sinipunahallituksen myötä päättyi kokoomuksen 21 vuotta kestänyt oppositiotaival. Sisäpoliittisen asetelman murros oli historiallinen: oikeisto ja vasemmisto tekivät nyt yhteistyötä keskustaa vastaan.

Holkerin hallituksen aikana 1980-luvun viimeisinä vuosina Suomessa koettiin siihen mennessä ennennäkemätön kulutusjuhla. Koko vuosikymmenen kestänyt taloudellinen nousukausi ja rahoitusmarkkinoiden vapautuminen johtivat talouden ylikuumenemiseen ja kasinotaloudeksi kutsuttuun ilmiöön. Pankit myönsivät avokätisesti luottoja sekä yrityksille ja yksityishenkilöille. Velkaantuminen syrjäytti säästämisen, moni haaveili äkkirikastumisesta pörssikeinottelulla ja kiinteistökaupoilla.

Holkerin hallitus suunnitteli suuria veronkevennyksiä ja työllisyyden parantamista. Suunnitelmat osoittautuivat kuitenkin epärealistisiksi, sillä Suomen taloudellinen tilanne alkoi synkentyä.

Teksti: Ulla-Marja Kokko, YLE24
Videot koonnut: Paavo Rytsä, Elävä arkisto

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto