Hyppää pääsisältöön

Kirjeistä kirjaksi

Kirjallisuudentutkija Heidi Grönstrandin radioesitelmässä tarkastelun kohteena on mm. Suomen ensimmäinen romaani, Fredrika Wilhelmina Carstensin ruotsiksi kirjoittama kirjeromaani Murgrönan.

Kirjeromaani liittyy tiiviisti eurooppalaisen modernin romaanin syntyhistoriaan. Kirjeet ja kirjeromaani tasoittivat naisten tietä kirjallisille areenoille myös Suomessa.

Ensimmäiset suomalaiset naiskirjailijat muunsivat yksityisen kirjallisen harrastuksensa eli kirjeiden kirjoittamisen julkiseksi toiminnaksi.

Heidi Grönstrandin vuonna 2005 julkaistu "Naiskirjailija, romaani ja kirjallisuuden merkitys 1840-luvulla" on ensimmäinen tutkimus, jossa naiskirjailijoita tarkastellaan osana kirjallisuusinstituutiota ja suomalaisen yhteiskunnan muotoutumista.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto