Hyppää pääsisältöön

Suomi-kuva ja Suomi matkailumaana

Matkailun taloudellinen ja aatteellinen merkitys alkoi kasvaa 1960-luvun jälkipuoliskolla. Maamme tunnetuksi tekemiseen sijoittivat niin viralliset edustustot ja matkatoimistot kuin yksityisen teollisuuden pr-toimistot.

Vieläkö Suomi oli Paavo Nurmen, talvisodan ja jääkarhujen kehitysmaa? Entä olivatko suomalaiset "primitiivisiä, reippaita tukkilaisia”, kuten mielipide Sveitsistä kertoi.

Ohjelma Suomen tunnettuudesta ja Suomi-kuvan kirkastamisesta on ajalta, jolloin kulttuuritiedotuksen alalla oli tapahtumassa muutoksia.

Opetusministeriöön perustettiin kansainvälisten asioiden osasto, ja ulkoasiainministeriöllä oli määräraha Suomi-tietouden levittämiseen: Suomalaista kulttuuria, taidetta ja tiedettä tehtiin tunnetuksi monin eri tavoin.

Saksalaisen kielialueen matkatoimistoille lähetettiin Suomesta kertovia painotuotteita, joissa turisteja houkuteltiin uudenlaiseen, toiminnalliseen lomanviettoon. Vientimarkkinoilla vahvimmiksi valteiksi nousivat tekstiiliteollisuus ja arkkitehtuuri. Kaupunkisuunnittelua Espoon Tapiolan malliin tultiin oppimaan pitkienkin matkojen takaa.

Mutta mitä tavallinen kadunmies Lontoossa tai New Yorkissa tiesi Suomesta tai suomalaisista vuonna 1967? Se selviää ohjelman alussa Pertti Salolaisen ja Jussi Himangan toimittamista gallupeista.

Teksti: Rita Landström

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto