Hyppää pääsisältöön

Procol Harum - klassista rockia

Progressiivisen rockin brittiläinen pioneeriyhtye pantiin vuonna 1977 jäihin neljäntoista vuoden ajaksi. Pianisti Gary Brooker muistelee bändin vaiheita.

Tietolaatikko

Procol Harum perustettiin vuonna 1967, jolloin popmusiikin ilmapiiri oli hyvää vauhtia muuttumassa kokeilevampaan suuntaan

1960-luvulla Procol Harum nautti suurinta suosiota Yhdysvalloissa

Euroopassa se vakiinnutti asemansa vuonna 1973 ilmestyneellä albumilla Grand Hotel

Bändi koottiin uudelleen 1991, vietti välillä hiljaiseloa ja aktivoitui jälleen 1990-luvun lopussa

Vuonna 2006 Procol Harum esiintyi Suomessa Järvenpään Puistobluesissa ja neljä kuukautta myöhemmin Kulttuuritalolla Helsingissä

Procol Harum löi itsensä vuonna 1967 läpi Bach-vaikutteisella hitillään A Whiter Shade of Pale. Sille oli vaikea löytää julkaisijaa, koska yli neliminuuttinen kappale oli tuona aikana poikkeuksellinen.

Kvintetti synnytti omaperäisen soundin poikkeavalla kokoonpanollaan, johon kuuluivat piano, urut, kitara, basso ja rummut.

Yhtye esiintyi vuonna 1974 Ruisrockissa ja vuonna 1975 Finlandia-talolla, jossa se soitti myös Sibeliusta.

Procol Harum oli uranuurtajia klassisen musiikin ja rockin yhdistelijänä. Vuonna 1972 julkaistulla livealbumilla bändiä säesti Edmontonin sinfoniaorkesteri.

Monien mielestä Procol Harum oli parhaimmillaan juuri live-esiintyjänä, ja sen johtaja Gary Brooker on samaa mieltä.

Kiertueiden ohjelmisto ulottui laidasta laitaan: omien hittien ohella yhtye esitti Beatles-kappaleita, vanhoja rock and roll -klassikoita, Straussia ja Sibeliusta. Brooker kuvaa musiikkimakuaan kaikkiruokaiseksi.

Procol Harum lopetti, kun A Whiter Shade of Palen ilmestymisestä oli kulunut tasan kymmenen vuotta.

Oheinen Gary Brookerin haastattelu on tehty vuonna 1998 hänen vieraillessaan Suomessa Ringo Starrin All-Starr Bandin mukana.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.